Vandaag is de dag: gemeenteraad neemt besluit over Eerbeeks bestemmingsplan
Vanavond neemt de gemeenteraad een besluit.

Vandaag is de dag: gemeenteraad neemt besluit over Eerbeeks bestemmingsplan

'Eerbeek moet van het slot af!' Dat roepen burgers, ondernemers en politici al tijden. Ze doelen op het bestemmingsplan voor het centrum van het dorp. Doordat dat plan, waarin staat hoe en wat er gebouwd mag worden, nog steeds niet vastligt groeit het onkruid op de braakliggende terreinen. Vanavond is het zover: de gemeenteraad neemt een besluit.

Midden april kon het Brummense college aangeven dat het nieuwe bestemmingsplan voor Eerbeek pak en beet begin mei klaar zou liggen. Waarschijnlijk was dat het laaste positieve geluid daarover. Bijna een jaar later ligt het plan er nog steeds. Dat komt deels doordat het een complex dossier is. Daarom heeft de gemeente extra onderzoek gedaan en meer informatiebijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast moedigde de gemeente betrokkenen aan om zienswijzen in te dienen, vanwege de complexiteit en de tegengestelde belangen. Dat gebeurde ook massaal en de gemeente had tijd nodig om die mee te nemen.

Onvrede

Er heerst veel onvrede over het nieuwe bestemmingsplan wat klaarligt. Hoewel vrijwel alle Eerbekenaren het eens zijn met het feit dat er iets moet veranderen, is de kijk op de manier erop toch verschillend. De focus zou teveel liggen op de industrie en niet op de inwoners van het dorp. Het dorp staat bekend om de papierindustrie die er gevestigd is.

"(...) NIET omdat ze tegen ontwikkeling van het dorp zijn en WEL omdat het plan op zeer kritische punten niet af is"
onderneemster Diana Bent

Het plan is 'niet af' stelt onderneemster Diana Bent uit Eerbeek. "Dit is de reden dat bedrijven (23x), detailhandel (19x) en bewoners (78x) in het plangebied zich grote zorgen maken en samen 903 bezwaarpunten hebben ingediend. NIET omdat ze tegen de industrie zijn, NIET omdat ze tegen ontwikkeling van het dorp zijn en WEL omdat het plan op zeer kritische punten niet af is." schreef ze in een opiniestuk.

Politieke frictie

Ook binnen de politiek is er veel discussie over het nieuwe bestemmingsplan. Het leidde er zelfs toe dat Reinoud Keesmaat, kandidaat raadslid en campagneleider van de PvdA, besloot op te stappen. Dit vanwege frictie over het bestemmingsplan en dat hij zijn standpunt niet mocht uiten. Deze week ging het opnieuw mis: PvdA-raadslid Jan Alberts besloot na gedoe omtrent het bestemmingsplan uit de fractie te stappen en in ieder geval deze periode verder te gaan als zelfstandig raadslid.

Het is afwachten voor de Eerbekenaren wat de raadsvergadering gaat brengen. Wordt het plan goedgekeurd of moet het terug naar de tekentafel? Dat is aan de gemeenteraad.

 

 

Lees ook:

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.