Kunnen we schaatsen volgende week? We vragen het aan ijsmeester Frans Manders
Archieffoto.

Kunnen we schaatsen volgende week? We vragen het aan ijsmeester Frans Manders

Het is best koud de laatste dagen, en volgens de voorspellingen wordt het volgende week misschien wel -8 graden. Kunnen we dan eindelijk de ijzers van zolder halen en de Zutphense ijsbaan betreden? 

Frans Manders, ijsmeester van de Zutphense IJsvereniging, denkt dat die kans zeker aanwezig is. "Als ik de plaatje bekijken en dan met name de rode lijn dan zie je dat woensdag ijsdikte acht centimeter zou kunnen zijn. Echter is het allemaal slag om de arm."

Acht centimeter

De Zutphense ijsbaan acht centimeter nodig om open te kunnen gaan. En "dan mag er ook nog geen sneeuw vallen. Want dat werkt als een deken", legt de ijsmeester uit. 

Maar voorspellingen zeggen lang niet altijd alles, concludeert Manders. "De modellen die ik voor me heb zijn gebaseerd op een bak water van 2 meter diep. Wij hebben overal 40 centimeter liggen. En dan hebben we ook nog het verhaal van het dauwpunt. Als er temperaturen aangegeven worden is dat op 1.5 meter hoogte. Het dauwpunt is op 0 cm, en dat is stuk kouder gelukkig." 

"Al met al zijn er veel factoren die meespelen en invloed hebben"
Frans Manders

"Tot slot hebben we ook nog de wind. Deze trekt aan en dat kan de ijsgroei ook nog beïnvloeden. Al met al zijn er veel factoren die meespelen en invloed hebben. Vandaar al die slagen om de arm." 

Maar al met al hoopt Manders uiteraard wel dat de ijsbaan woensdag gevuld is met schaatsers. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.