Wila en Nijha samen naar de Kwinkweerd in Lochem
De hoofdrolspelers in het gemeentehuis, met op de achtergrond de bouwkavel.

Wila en Nijha samen naar de Kwinkweerd in Lochem

De Lochemse bedrijven Wila en Nijha gaan de bedrijvenkavel aan de Kwinkweerd, die De Spoel wordt genoemd, samen delen. De Nijha verhuist het gehele bedrijf naar de nieuwe locatie. Voor Wila wordt het de tweede vestiging in Lochem. Het bedrijf blijft ook actief aan de Goorseweg.

Dit is donderdagmiddag bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis. Wethouder Ingrid de Pagter noemde het een feestelijk moment. Een al lang braakliggend terrein tussen TKF en Praxis wordt eindelijk gebruikt en twee belangrijk geachte werkgevers blijven behouden voor Lochem

Kop van Oost

Het vertrek van Nijha betekent ook de realisatie van het woningbouwplan Kop van Oost – aan de Hanzeweg, tussen kanaal en Berkel – weer een stap dichterbij is. Nijha had nog tot 2023 kunnen huren maar is nu dus veel eerder vertrokken.

Het balletje kwam kort voor de afgelopen kerstdagen aan het rollen toen directeur/eigenaar Hans Willemsen van Wila belde met zijn collega Kees van Marion van de Nijha. Kort na de kerstvakantie gingen beide bedrijven om de tafel. De Wila had het oog laten vallen op De Spoel en Willemsen wist dat de Nijha ook op zoek was naar een geschikte locatie.

Grenzen

Wila loopt aan de Goorseweg tegen alle vormen van grenzen aan en was dringend op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden. De Spoel is geschikt vanwege de locatie maar te groot voor Wila alleen. Hans Willemsen: "Het is dichtbij onze huidige vestiging. Ik ben eigenlijk geen voorstander van werken op twee locaties want voor het weet ontstaat er een soort van wij-zij-gevoel en dat wil je niet. Door dichtbij te blijven kunnen we bijvoorbeeld personeelsbijeenkomst gewoon op één locatie houden.”
Beide bedrijven kwamen snel tot de conclusie dat De Spoel voor allebei een goede optie was. Na overleg met de gemeente bleken de ambtelijke molens ook daar vrij snel te kunnen draaien, zodat donderdag het resultaat gepresenteerd kon worden.

De Wila heeft haast. "We willen de komende zomer beginnen”, aldus Willemsen, die er meteen aan toevoegt dat dat tamelijk ambitieus is. Hij wijst op eerder aan de dag gelegde creativiteit van zijn bedrijf. "In de jaren ’90 gingen we uitbreiden aan de Goorseweg. Daar werd toen een vloer gestort. Daar hebben we meteen een machine op laten plaatsen en die ging draaien tussen vier noodwanden. Daar werd de rest omheen gebouwd”, zo herinnert hij zich.

Nijha

Nijha, dat zich beweegruimtespecialist noemt, heeft minder haast met de nieuwbouw en weet ook nog niet hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Van Marion: "Ons huidige pand is al lang geen afspiegeling meer van hoe ons bedrijf er momenteel uitziet. De markt is erg veranderd. Vroeger bestelde 1 ambtenaar alle sport- en speeltoestellen voor een gemeente. In de buitenruimte hebben bewoners tegenwoordig meestal inspraak. Dat vergt een geheel andere aanpak.”

Hij vervolgt: "We moeten ons verkoopverhaal niet te technisch maken en als je dingen wilt laten zien heb je niet meer genoeg aan een ouderwetse showroom. Je moet een interactieve ruimte hebben waar je je spullen goed kunt presenteren.” Van Marion wijst er verder op dat de markt ook steeds meer richting ouderen verschuift. Die blijven steeds langer actief en ook langer in de wijk wonen. "Als de maatschappij verschuift, schuift de Nijha mee”, zegt Van Marion. In een nieuw pand lukt dat allemaal beter, zo is de verwachting. Aan de Hanzeweg is ook het magazijn half zo groot als het zou moeten zijn.

Groei

Wila is ook al volop in beweging. Hans Willemsen vertelt dat zijn bedrijf – producent van kantpersgereedschap – in 2009 door de toen om zich heen grijpende crisis nog 125 werkplekken telde. Inmiddels zijn dat er 320. Tot 2020 komen daar naar verwachting nog 40 fte’s bij. De vergaande automatisering levert bij Wila werkgelegenheid op in plaats van dat het banen kost. Willemsen: "Doordat je efficiënter werkt en hoogwaardige kwaliteit levert ontstaat er groei en dat lever extra werkgelegenheid op.”

De krapte aan de Goorseweg is acuut. Niet alleen binnen de vier muren maar er zijn zelfs parkeerproblemen. Willemsen onthulde dat Wila aan de overkant van de Goorseweg een parkeergarage gaat bouwen. Daar ligt het bedrijventerrein Stijgoord. Op de vraag of niet is overwogen om ook de uitbreiding daar te realiseren zegt hij: "Dat terrein is alleen voor kleinschalige bedrijven.”

Eisen te hoog

Kees van Marion van de Nijha zegt dat ook hij belangstelling heeft getoond voor die locatie maar er inderdaad snel achter kwam dat de eisen qua geluid en eventuele andere overlast daar te hoog waren. Dat heeft te maken met de nabijheid van een woonwijk.

Wila is bezig om de al bestaande verkooporganisaties in China en de Verenigde Staten om te zetten naar productielocaties. In China wordt in april een door de overheid gerealiseerde hal op een bedrijvenpark casco opgeleverd. Na afbouw kan de productie daar beginnen. Het bedrijf is bezig een pool te creëren van jonge mensen met managementambities die bij toerbeurt in China gaan werken als Nederlandse ‘kennisdragers’.

Productiestroom

De stap naar een tweede vestiging in Lochem heeft nog heel wat voeten in de aarde. Willemsen: "We moeten de hele productiestroom opnieuw ontwerpen. Voorkomen moet worden dat we producten heen en weer gaan slepen. Het idee is om ene vestiging de eerste bewerkingen toen doen en de producten dan in de andere af te maken en klaar te maken voor verzending.”

Zowel Wila als Nijha beschouwen zichzelf als ‘echte Lochemse bedrijven’ alhoewel beide ooit ergens anders zijn begonnen. De ‘la’ in Wila staat voor Laren en de ‘ha’ in Nijha voor Harfsen. Maar ze hebben inmiddels een lange geschiedenis in Lochem. Nijha zit al 60 jaar aan de Hanzeweg. Wila begon in 1932 als smederij in Laren en zit sinds 1948 aan de Goorseweg.

Diekink

Wethouder Ingrid de Pagter gaf tijdens de presentatie van het nieuws aan dat Lochem nu vrij snel door de voorraad aan bedrijfskavels heen dreigt te raken. Dat betekent dat de realisatie van bedrijventerrein ‘Diekink’ weer in beeld komt. Dat ligt in de oksel van Rengersweg en Rossweg.

In de Regio Stedendriehoek is een overschot aan vierkante meters bedrijventerreinen maar de andere gemeenten in het samenwerkingsverband hebben begrip getoond voor de Lochemse situatie. "Wij dreigen in de situatie te komen dat we geen zelfs geen kavels hebben voor plaatselijke bedrijven die willen uitbreiden”, zo legt De Pagter uit. De provincie moet nog instemmen met Diekink maar volgens de wethouder zou het raar zijn als Arnhem moeilijk gaat doen nu de regio het onderling eens is.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.