Heb jij de stemwijzer al geprobeerd?

Heb jij de stemwijzer al geprobeerd?

Nee? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Want in Brummen en Lochem is er geen stemwijzer. In Bronckhorst wél, en die staat vanaf vandaag online!

Maar waarom heeft de ene gemeente wel een stemwijzer en de andere niet? ProDemos, het 'Huis voor democratie en rechtsstaat' legde dat aan de NOS uit: "Gemeenten bepalen of ze een stemwijzer laten maken. Ze kiezen ervoor om ons in te huren, of een of ander andere stemhulp die er bestaat zoals Kieskompas of MijnStem." Maar ook geld speelt een rol: "Het liefst zou ik voor alle gemeenten in Nederland een stemwijzer maken, maar iemand moet daar wel de rekening voor betalen."

Brummen en Zutphen

In Brummen hebben ze geen stemwijzer bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. "Er is geen behoefte aan bij de gemeente Brummen" laat woordvoerder Gert-Jan van Dijk weten. "We leggen het altijd voor aan de politieke partijen. Die hebben ervoor gekozen het niet te doen. Het kost geld en volgens de partijen heeft het geen toegevoegde waarde." Ook in Zutphen heeft de gemeenteraad besloten geen stemwijzer te gebruiken bij de komende verkiezingen.

Inwonerspanel

Ook in Lochem kan je geen 'online quiz' doen om te kijken waar je op moet stemmen. "We maken geen gebruik van een stemwijzer" zegt woordvoerder Miranda Veenbergen. Net als in Brummen is ook bij de Lochemse gemeenteraad de optie voorgelegd. "De partijen die meedoen aan de verkiezingen presenteren zich op andere manieren."

Maar de gemeente helpt zelf ook met de burgers helpen. Op 19 maart organiseert de gemeente een verkiezingsdebat. De agenda kunnen de burgers zelf bepalen. "We gebruiken ons inwonerspanel om te kijken welke onderwerpen interessant zijn voor het debat."

Bronckhorst

In de gemeente Bronckhorst kunnen inwoners wel een stemwijzer gebruiken om hun keuze te bepalen. Aan de hand van dertig stellingen wordt een stemadvies uitgebracht. De stellingen varieren van afvalscheiding tot plattelandscriminaliteit.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.