Dagelijks Bestaan hoopt op hergeboorte
De sloop van de arbeidershuisjes.

Dagelijks Bestaan hoopt op hergeboorte

Het is 25 maart 2017. Het zonnetje is al even op, en het is aangenaam warm voor de tijd van het jaar. Een cameraploeg pakt alle hun spullen uit. Camera, geluidsapparatuur en licht.  Er wordt op de Voormars in Zutphen een documentaire gemaakt. Een documentaire met een verhaal, en een documentaire waarin Het Dagelijkse Bestaan een punt wil maken. 

Info

Het Dagelijks Bestaan is een Zutphense stichting die jongeren met problemen een helpende hand biedt. Ze zitten momenteel gevestigd in de Proeflokalen nabij de rechtbank in oude arbeidershuisjes op de Voormars. Bij de laatste moeten ze snel vertrekken.

Dat punt zullen ze niet krijgen, weten we nu bijna een jaar later. De wijk die verscholen ligt langs de IJssel zal te maken krijgen met de sloopkogel. Alle huisjes waarin een werkplaats, een bakkerij en een timmerman zit zullen met de grond gelijk gemaakt worden. Nu, februari 2018, zijn de mensen van Het Dagelijks Bestaan niet meer bezig met de strijdt om hun plek te kunnen houden, maar ze hopen met heel hun hart op een hergeboorte. 

Het plan

Het plan luidt als volgt: Het Dagelijks Bestaan moet een plek krijgen op het voormalige Vitens-terrein. Zowel de jongeren als de leiding van Het Dagelijks Bestaan zien het helemaal zitten om hier te gaan wonen, werken en vooral leven. 

Het is maandagavond 12 februari. De leiding en een delegatie van de jongeren van het Dagelijks Bestaan zijn op het Stadhuis. Er is een forumvergadering over het nieuwe onderkomen van de stichting. Ze hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een businessplan voor huisvesting. Het plan is beoordeeld, maar voldoet nog niet aan alle eisen. Daarom krijgen ze nog wat tijd om hun plan uit te werken. Ook mogen ze een presentatie geven aan de aanwezige raadsleden. 

"Jongeren met problemen komen bij ons, hier kunnen ze tot rust komen"
Ingrid Rebel

Ingrid Rebel is één van de sprekers: "Wij begeleiden jongeren die vastgelopen zijn naar een passende plek", legt ze met behulp van een powerpoint uit. Het Dagelijks Bestaan vangt op de dagbesteding 30 jongeren op. Bij het begeleid wonen is er ruimte voor acht tot twaalf jongeren. "Jongeren met problemen komen bij ons, hier kunnen ze tot rust komen" legt Rebel uit. Onder de raadsleden wordt begripvol gereageerd. 

Lees verder onder de foto... 

In deze huisjes zit HDB momenteel.
© LGLD

Ook komt één van de jongeren aan het woord. "We hebben meer ruimte nodig om te sporten. Op de Voormars kan dit, maar bij de proeflokalen (waar ze ook gevestigd zitten, red) niet. We willen meer ruimte om leuke dingen te doen, en op het Vitens-terrein kan alles weer bij elkaar komen." 

Tiny Houses

De projectleider van het huisvestingsproject en tevens bestuurslid Paul Driever heeft al een idee voor ogen. Hij ziet graag Tiny Houses verschijnen op het terrein. "Het moet een vrij toegankelijk park worden. Waar iedereen weer bij elkaar kan zijn." Geld speelt uiteraard een belangrijke rol. Binnen een aantal werken moeten ze 2.3 miljoen euro gefinancierd zien te krijgen. Driever: "We zijn met banken in gesprek hierover, ze zijn positief. Maar dit zegt natuurlijk nog niks." 

1 augustus is de uiterste datum dat ze niet meer terecht kunnen in de arbeidershuisjes op de Voormars. Voor die tijd moeten ze een hoop dingen regelen, en met een goed businessplan zien te komen. Maar, ze hebben er vertrouwen in. "Het komt vast goed, daar ga ik vanuit" zegt hij tegen de raadsleden. 

De documentaire over de wijk...  

 

Bekijk ook: het hele dossier over Het Dagelijks Bestaan en de Voormars in Zutphen

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.