Criminelen in de gemeenteraad? Niet alle partijen doen een check

  • Criminele raadsleden
  • 12 februari 2018 - 08:37

REGIO - Lokale politieke partijen screenen hun kandidaat raadsleden vaak niet. Dat ondanks de waarschuwingen van commissaris van de Koning Clemens Cornielje. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.

Cornielje waarschuwde meerdere malen voor de invloed van criminelen in de lokale politiek. Volgens hem zijn de komende verkiezingen een groot risoco voor het zogenoemde 'ondermijning'. "We moeten als één overheid optreden", zei hij eerder bij Omroep Gelderland. "Rijk, provincies, politie, de belastingdienst. Samen moeten we de criminelen aanpakken. Er ligt ook een aanbod aan de regering om daar in Gelderland handen en voeten aan te geven."

'Iets te verbergen?'

Journalisten Maarten Dallinga en Martin Lange van Omroep Gelderland deden een belronde langs alle gemeenten. Wat bleek: 94% van de lokale politici vind het terecht dat Cornielje aandacht vraagt voor de risico's. Maar wat blijkt ook: weinig partijen gebruiken ook echt een integriteitschecklist. Veel partijen stellen bij een gesprek gewoon de vraag 'of ze nog iets te verbergen hebben'.

Lees verder onder de video. Cornielje vertelde in het nieuwjaarsgesprek met Omroep Gelderland over ondermijning.

Maar de helft van de ondervraagde partijen heeft de kandidaten gegoogeled. Iets wat gratis is en misschien een kwartiertje werk kost. Partijen met een landelijke achterban, zoals het CDA, de SP of GroenLinks, kregen vaak steun van het landelijke kantoor, waardoor er vaker checks zijn gedaan.

Regio

Ook in de regio is de kans aanwezig dat criminelen in de raad proberen te komen. Het klinkt natuurlijk gek, maar je weet het maar nooit. Bert Jansen van lokale partij BewustZW deed een check: "Ja, we hebben zeker een integriteitscontrole gedaan. Ik ben ook bekend met de oproep van Clemens Cornielje."

"Het is een verantwoordelijkheid van de partijen"
Gemeente Zutphen

Ook de gemeente doet een check. Maar niet voor raadsleden, liet een woordvoerder eerder weten: "Het is een verantwoordelijkheid van de partijen." Wel worden de wethouders gecheckt: “Door een extern bureau laten we wel een integriteitsonderzoek doen naar de potentiele wethouders.”

 

 

Lees ook: 


Wil je ons steunen met een maandelijkse bijdrage?

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.