Achterhoekers worden gek van Defensie

Achterhoekers worden gek van Defensie

Bewoners in de Achterhoek zijn de laagvliegende helikopters van Defensie nu al beu. "Gek word je ervan!" zegt een bewoner uit Vorden. De militairen oefenen om laag te vliegen onder 'verhoogde dreiging'. Maar de mensen in het oefengebied worden gek van de herrie, blijkt uit een belrondje door de redactie.

Maar vooral de dieren hebben er last van. Honden schrikken enorm, katten durven niet meer naar buiten en de koeien worden gek in de stal. "Mijn hondje is normaal niet zo enorm bang. Eigenlijk schrikt hij alleen van vuurwerk. Maar ze vliegen zo laag, dat hij direct onder de bank kruipt" vertelt Trudie (67) uit Vorden. "Ik snap dat ze moeten oefenen, maar doe het niet vlak naast een woonwijk."

Stallen

Ook Anton, veehouder in de Achterhoek, wordt gek van de heli's. "Ze vliegen echt laag. Als zo'n ding op 'normale' hoogte overvliegt maakt het al een herrie, moet je voorstellen hoe dat is als 'ie op vijftig meter hoogte vliegt!" De koeien in zijn stal vinden het geen pretje. "Ze zijn natuurlijk wel harde geluiden gewend van machines etcetera. Maar dat snerpende geluid is heel frustrerend voor ze."

"Hou alsjeblieft een beetje rekening met waar je overheen vliegt"
veehouder Anton

Wat hem betreft mag Defensie gewoon doorgaan met oefenen. "Maar hou alsjeblieft een beetje rekening met waar je overheen vliegt. Probeer uit de buurt te blijven van stallen bijvoorbeeld, dat zou wel helpen."

Kort geding

Ook de Vordense miljardair Hans Melchers is van mening dat het niét kan. Zijn pauwen, fazanten en eenden hemmen volgens hem erg veel last van het geluid, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Daarom heeft hij besloten een kort geding aan te spannen tegen Defensie, om de oefeningen stil te leggen.

De rechter bepaald vandaag of de afgegeven vergunning, voor de oefeningen, ingetrokken wordt. Als dat gebeurd moet Defensie per direct stoppen met de laagvliegoefeningen. De oefeningen staan gepland tot en met 23 februari.

 

 

Lees ook:

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.