Hoe jij je niet laat oplichten door een malafide webshop

Hoe jij je niet laat oplichten door een malafide webshop

Het aantal malafide webshops steeg, stijgt en blijft waarschijnlijk stijgen. Dat meldt de politie. In 2016 kon de politie 35 van dat soort webshops aanpakken, vorig jaar waren dat er al 438. Jaarlijks worden veel consumenten slachtoffer van dit soort webwinkels.

De sites staan vaak kort online, hebben 'woekerprijzen' en worden geplaatst op oude, vaak verlopen, domeinnamen. Ook wordt het uiterlijk of zelfs de identiteit van bestaande websites gekopieerd. Zo lijkt het alsof je bij je vertrouwde webshop aan het bestellen bent.

Nep of niets

Als je geluk hebt krijg je wel gewoon iets opgestuurd na je bestelling. Maar dan is het vaak alsnog kat in de zak. In plaats van die hippe merksneakers krijg je namaak. Namaakartikelen waar waarschijnlijk ook weinig moeite in is gestoken. In andere gevallen krijg je gewoon niets, maar plunderen de criminelen je creditcard.

De politie heeft een lijst van malafide handelsnamen. Die wordt continue bijgewerkt. Ook is er een verkoopchecker waar je kan controleren of de gegevens, zoals de bankrekening of het mailaders, bekend staan als 'onbetrouwbaar'

Tips

Naast het controleren van de gegevens bij de politie kan je nog een paar dingen doen om te zorgen dat je webshop te vertrouwen is. Zo moet je altijd goed nadenken bij de prijs. Is het wel realistisch? Vergelijk het met andere winkels en als het prijsverschil zo groot is, zoek dan verder. Verder is het slim altijd ervoor te zorgen dat je veilig betaald. Bijvoorbeeld via iDeal of Paypal. Ook bij veel creditcards zit een aankoopgarantie. Indien mogelijk kan je ook voor Afterpay kiezen, waardoor je pas betaald als je je bestelling hebt ontvangen.

Ook is het slim de domeinnaam te checken van de webshop. Criminelen registreren soms webadressen die lijken op die van een bestaande, maar dan met bijvoorbeeld een typfout erin. Ook worden massaal verlopen namen geregistreerd door onder andere Chinezen. Die weten vaak niet wat het betekend waardoor je kleding besteld op de website van een bouwbedrijf. Iets wat tot voorkort mogelijk was op de website van een voormalig bouwbedrijf uit Warnsveld.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.