Is het griep? Of toch een dodelijke koolmonoxidevergiftiging?

Is het griep? Of toch een dodelijke koolmonoxidevergiftiging?

Hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid: een griepje toch? Dat kan natuurlijk zijn, zeker in deze griepepedimie. Maar het kan ook iets veel gevaarlijkers zijn: een dodelijke koolmonoxidevergifteging. De brandweer waarschuwt daarvoor. Zelfs artsen kunnen het mis hebben.

Als je zo'n vergiftiging hebt heb je snel last van misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en een versnelde hartslag. Alle symptomen die je ook hebt bij een griepje. Daarnaast heerst de griep vaker in de winter én is de kans op een CO-vergiftiging in de winter ook groter omdat dan de kachel vaker brand.

'Het is maar een griepje'

"Onterecht worden de klachten als griepsymptomen afgedaan, met alle gevolgen van dien" stelt René Stumpel, forensisch arts en GGD-directeur. "Ik maak me er sterk voor dat we met elkaar  – publiek en huisartsen – eerder signaleren wanneer er sprake is van een risico op koolmonoxidevergiftiging."

Lees verder onder de afbeelding...

De symptomen van een koolmonoxidevergiftiging.
© Brandwondencentrum

Daarom start de GGD nu samen met de brandweer een campagne. Daarmee willen ze mensen bewust maken van de gevaren van koolmonoxide. Het onzichtbare dodelijke gas. Via simpele punten kan je een koolmonoxidevergiftiging leren herkennen. Daarmee kan je dus ook levens redden. De kennistest is te vinden op de website van de brandweer.

Schrijnend voorbeeld

De forensisch arts vertelt over een schrijnend voorbeeld wat hij meemaakte. "In mijn werk als forensisch arts heb ik meerdere sterfgevallen door koolmonoxidevergiftiging meegemaakt. Een forensisch arts herkent een koolmonoxidevergiftiging bij een overledene direct. Eén van die  gebeurtenissen heeft een enorme indruk op mij gemaakt: een jonge vrouw die dood gevonden werd onder een stromende douche. Haar lichaam had de typerende roze koolmonoxideverkleuring."

"Helaas kwam deze conclusie voor haar te laat"
forensisch arts René Stumpel

"In haar kamer troffen wij een notitieboekje aan, waarin zij beschreef welke klachten zij al een tijdje had. Ze was hiervoor bij haar huisarts geweest, maar die wist niet wat het kon zijn. Het bleek later om een koolmonoxidevergiftiging te gaan. Helaas kwam deze conclusie voor haar te laat. Heel triest. En dit verhaal staat zeker niet op zichzelf. Er belanden teveel mensen op de Eerste Hulp, omdat zowel zijzelf als medici de klachten niet tijdig herkennen."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.