'Aanpak verwijderen asbestdaken moet sneller'
Foto ter illustratie.

'Aanpak verwijderen asbestdaken moet sneller'

In de regio zijn nog ruim twee miljoen m2 aan asbestdaken aanwezig. In 2024 komt landelijk een wettelijk verbod op asbestdaken. Belangrijk is dat inwoners die een pand in het bezit hebben waar een asbestdak op ligt, op tijd maatregelen nemen om het dak te saneren.

Bronckhorst wil een initiatief starten om tot een versnelde aanpak van asbestdaken te komen. Dit besloten b en w vandaag. Het initiatief komt voort uit het pilot-project Asbesttrein, waar Bronckhorst vanaf 2016 aan meedeed. De Asbesttrein is een onafhankelijke partij die voor een collectieve aanpak gaat. Samen slimmer de sanering organiseren is het uitgangspunt. De gemeente heeft in dit proces de rol van aanjager en monitor.

Buitengebied

In eerste instantie richt de Asbesttrein zich op bewoners en bedrijven in het buitengebied. De verwachting is dat meer dan driekwart van de vrijkomende agrarische gebouwen een asbestdak heeft. 

Asbesttrein

De gemeente kiest liever voor een stimuleringsaanpak vooraf dan voor een handhavingstraject na 2024. Voor de aanpak gaat de gemeente uit van tien trajecten (treinen), waarbij er drie per jaar worden uitgevoerd. Jaarlijks wordt de aanpak geëvalueerd. De Asbesttrein organiseert voor inwoners informatieavonden en keukentafelgesprekken, inventariseert en begeleidt offertetrajecten en uitvoering. Tijdens de voorlichtingsavonden komen naast saneren ook sloopmogelijkheden en energiemaatregelen aan de orde.

 

 

Lees ook: Alles in de Achterhoek asbestvrij voor 2024 lijkt lastig te worden

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.