Kinderen nemen politieke macht over

Kinderen nemen politieke macht over

  •  Politiek
  •  31 januari 2018
  •  

Leerlingen van groep 8 van veertien verschillende basisscholen uit Bronckhorst hebben door middel van kinderraadsvergaderingen geleerd over de lokale politiek. Onder leiding van burgemeester Marianne Besselink vergaderden zij over zelfbedachte voorstellen op het gemeentehuis in Hengelo.

“Het is heel belangrijk omdat je ziet dat de politiek alle keuzes maakt over wat we hier in de gemeente Bronckhorst doen”, vertelt burgemeester Marianne Besselink. “Als je op jonge leeftijd betrokken bent kun je zelf ook een stempel drukken. Zo’n veertien scholen hebben hier nu mee besloten over wat er in Bronckhorst moet gebeuren”, legt Besselink verder uit. Voorafgaand aan de vergadering werden de leerlingen al voorbereid. Op school leerden ze over democratie, politiek, verkiezingen en wat de kerntaken zijn van de gemeente. Dit alles werd georganiseerd in het kader van ‘Groep 8 aan de macht’. “Je merkt dat er op school veel aandacht aan wordt besteed. Kinderen komen hier met partijnamen, partijlogo’s, voorstellen en plannen. Alle groepen zijn daar heel enthousiast in mee gegaan”, aldus de burgemeester. 

Alle scholen hebben verspreid over twee dagen een bezoek gebracht aan het gemeentehuis. Een speciale kinderraad die bestond uit leerlingen van elke basisschool werd gevormd tijdens de vergaderingen. De belangrijkste les die met de kinderraadsvergadering werd meegegeven is dat je samen moet werken om iets voor elkaar te krijgen. “Als je iets wilt bereiken, dan doe je dat met elkaar”, stelt Besselink. Ook de leerlingen hebben veel opgestoken van het bezoek aan het gemeentehuis. “Je leert met teleurstellingen omgaan en dat je met elkaar moet samenwerken”, zegt Elke. “En hoe je antwoorden geeft op lastige vragen”, vult Jasmijn aan. Na de vergaderingen werd gestemd voor het beste raadsvoorstel. De vier scholen met het beste voorstel krijgen een budget van €250,- om het voorstel daadwerkelijk uit te gaan voeren. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.