Marktwerking of een stichting? Twee opiniestukken in de vergelijking

Marktwerking of een stichting? Twee opiniestukken in de vergelijking

"Dit gaat dan ook niet om marktwerking of om een strijd tegen het beleid van de regering in Den Haag, dit gaat om wat wij willen van de huishoudelijke hulp in Zutphen." schreef Martijn Siemes, fractievoorzitter van Burgerbelang, gisteren in zijn opiniestuk over de huishoudelijke hulp in Zutphen. Siemes is tegen de vorm van een stichting. Mathijs ten Broeke, fractievoorzitter van de SP, schreef ook een opiniestuk en is fel vóór. Hieronder een beknopte vergelijking en samenvatting.

De problemen zijn bij beide opinieschrijvers helder. De werknemers hebben veel te maken met kortdurende contracten, lage lonen en vooral veel onzekerheid. De klanten hebben het ondertussen ook niet goed: zij krijgen telkens weer een nieuwe hulp, terwijl ze graag vastigheid hebben. Onzekerheid aan beide kanten dus. In 2015 begon de gemeenteraad met bespreken hoe het anders moet.

'Kwaliteit voorop'

Alle partijen zijn het ook eens met dat de kwaliteit voorop gesteld moet worden, niet de prijs. Maar daarna lopen de meningen uiteen. Moeten we het houden bij de commerciële bedrijven, maar de aanbesteding gewoon beter doen? Of is een werknemerscoörporatie een oplossing? Of, waar de SP voorstander van is, een stichting waar de huishoudelijke hulp bij ondergebracht moet worden. 

Mathijs ten Broeke hoopt op een "kantelpunt in de geschiedenis". Want als de gemeente Zutphen voor een stichting kiest, "is het einde van de marktwerking en aanbestedingen in zicht". De SP vindt ook steun bij de thuiszorgers zelf. Zij hebben samen een petitie gestart die al ruim driehonderd handtekeningen heeft én gaan langs de deuren om steun te vinden onder de Zutphense bevolking.

'Ze raken hun baan kwijt'

De vraag is of een stichting wel de beste optie is. De thuiszorgers vinden van wel, maar hebben zij het wel goed? Ze zijn natuurlijk goed in hun vak, maar of ze ook goed zijn in het runnen van zo'n stichting is nog maar de vraag. Volgens Siemes raken die medewerkers zelfs eerst hun baan kwijt: "Wanneer de raad akkoord zou gaan met het plan voor een gemeentelijke stichting, dan verliezen dit jaar alle medewerkers hun baan. De stichting zou op zijn vroegst in maart 2019 van start gaan, maar ook dit is nog niet zeker."

Terwijl Siemes het liever overlaat aan een commerciële partij mét jarenlange ervaring, wil ten Broeke dat die bedrijven stoppen met het "profiteren van het zorggeld". Bovendien stelt hij dat D66, VVD en Burgerbelang de 'hoeders' van de bedrijven zijn, omdat zij degene zijn die hun hakken in het zand zetten. "Na ruim een jaar lang geklets is het enige dat ik van deze drie hoor: we willen meer opties om uit te kiezen, het ‘proces’ is niet zorgvuldig gegaan en jawel: we hebben meer tijd nodig."

Binnenkort wordt het voorstel, deels op onbekende vlakken aangepast, besproken in de gemeenteraad.

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.