Kunnen we dit nieuwsbericht in 2038 nog terug vinden?

Kunnen we dit nieuwsbericht in 2038 nog terug vinden?

Elke dag is er lokaal nieuws. Dit wordt wekelijks gebracht in de huis aan huis-aan-huis-blad, dagelijks in de ochtendkrant en 24/7 op het internet. Gemiddeld verschijnen er dagelijks vijftien nieuwsberichten op het internet die gaan over Zutphen. Maar, kunnen we deze over twintig jaar nog wel eens terug lezen? 

NRC kwam vorige week met het artikel dat vanaf 2010 niks meer online te vinden is. Dit betekent dat Jan Peter Balkenende, de aanslag tijdens Koninginnedag en nog vele andere dingen niet meer terug te vinden zijn. De nieuwsberichten van NOS.nl zijn offline gehaald toen de NOS overging op een nieuw redactiesysteem in 2014, laat chef Digitale Media van de NOS Lara Ankersmit per mail weten aan de krant. Sinds 1999 publiceerde de NOS online nieuwsberichten.

"Hoe verschrikkelijk het ook is, geldt dat ook voor LokaalGelderland"
Jelle Seubring

Sinds het bestaan van LokaalGelderland (maart 2016) zijn er bijna 3.500 nieuwsberichten gepubliceerd. Deze zijn nu allemaal nog terug te vinden. Al missen vele nieuwsberichten uit 2016 de bijbehorende foto. Dit is te wijden aan problemen met het auteursrecht wat op de foto zit. 

Abbenhues, verkiezingen ect.

Maar zijn die nieuwsberichten over 30 of 40 jaar nog wel terug te vinden? Kunnen we dan nog nalezen dat Carry Abbenhues afscheid nam van Zutphen, dat we naar de stembussen gingen tijdens de tweede kamerverkiezingen? Bij LokaalGelderland, en veel andere lokale media, is het nog maar de vraag of dat kan. "Als de rekening van de server niet betaald word, is het archief weg. Hoe verschrikkelijk het ook is, geldt dat ook voor LokaalGelderland" schrijft eindredacteur Jelle Seubring in zijn column over dit onderwerp. 

Kranten en tijdschriften zitten wel goed, die worden netjes opgeslagen: "De Koninklijke Bibliotheek bewaard bijna alle publicaties die in Nederland worden uitgebracht. Van boeken tot kranten en tijdschriften. Maar geen online media. Ze schuiven het door naar het Instituut voor Beeld en Geluid. Die slaat in ieder geval alle tv- en radioprogramma's van de publieke omroep op. En is begonnen met het archiveren van een paar nieuwswebsites. Maar zonder budget."

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.