Belangrijke personen uit de Zutphense evenementenwereld stellen zich verkiesbaar, toeval of niet?

Belangrijke personen uit de Zutphense evenementenwereld stellen zich verkiesbaar, toeval of niet?

De gemeenteraadsverkiezingen zijn in aantocht. Ook al mogen wel pas in maart naar de stembus, de kandidatenlijsten stromen binnen. En daar is iets opvallends aan: er staan relatief veel lokale mensen uit de muziek-/evenementenwereld op de lijsten.

Zo staat Luuk Nengerman (muzikant en ondernemer) samen met Anton Menkveld (horecabaas en evenementenorganisator) op de lijst van Burgerbelang. Berry Vink (muzikant en evenementenorganisator) op de lijst van de Stadspartij, net als Hans Boersbroek (evenementenorganisator). Frans Manders (evenementenorganisator) staat verkiesbaar gesteld voor de PvdA. Al zijn Boersbroek en Manders al een tijd actief in de politiek. Maar, waarom wil de evenementenbranche zich zo graag verkiesbaar stellen?

"We hebben nu een gehandicapte, een ondernemer, een allochtoon, een student er zijn ouderen. Uit elke hoek is er wel iemand"
Luuk Nengerman (Burgerbelang)

Een beter Zutphen

Luuk Nengerman vertelt waarom hij de politiek ingaat: "Ik ben gevraagd door wethouder René Sueters." Maar raadslid wil hij niet worden: "Ik sta niet hoog op de lijst. Ik wil gaan adviseren met mijn ervaringen als jonge ondernemer, mijn affiniteit met muziek, cultuur en verbinding." Hij staat dan ook niet hoog op de lijst, maar op de elfde positie.

Volgens zijn optiek zijn de politieke partijen allemaal één pot nat. "We gaan allemaal voor een beter Zutphen, alleen op micro-niveau hebben we meningsverschillen." Toch vind hij het belangrijk dat er diversiteit is bij de partijen. "Als je kijkt naar Burgerbelang: we hebben nu een gehandicapte, een ondernemer, een allochtoon, een student er zijn ouderen. Uit elke hoek is er wel iemand."

"Het kan natuurlijk ook tegenstrijdig gaan werken"
Anton Menkveld (Burgerbelang)

Anton Menkveld, die zich voor dezelfde partij verkiesbaar stelt, ziet dit anders: "We zitten allemaal in de evenementenwereld, dat kan elkaar erg versterken. Maar het kan natuurlijk ook tegenstrijdig gaan werken. Dat moet blijken." Menkveld organiseert verschillende evenementen in de streek. Samen met Erik Nengerman is hij verantwoordelijk voor Bakunamatata in Baak en Foodwall in Zutphen. Verder heeft hij de louge Mixxim in bezig, in de binnenstad van Zutphen. 

'Muziek verbindt'

Het is volgens Luuk gewoon toeval dat er meerdere mensen uit de muziek-/evenementenwereld in de politiek gaan. Maar volgens hem is het wel een goed teken. "Muziek verbindt, en dat is denk ik ook wel goed voor de politiek." Volgens hem is er op die manier ook veel haalbaar. "Hopelijk komt dat ook goed van pas in de gemeenteraad."

"Juist omdat wij beiden dezelfde interesses hebben, kan elkaar dat alleen maar versterken"
Berry Vink (Stadspartij)

Ook Berry Vink, kandidaat voor de Stadspartij, hoopt dat er een verfrissing komt met de komende verkiezingen. "Dat doe ik het liefst bij een lokale partij die niet landelijk gelieerd is. De mensen uit de muziek- en evenementenwereld zullen vermoedelijk van mening zijn dat er nog wel wat verbeterd kan worden op dat vlak. Vaak zijn dat hele creatieve mensen en dat zou wellicht een frisse wind in de politiek kunnen betekenen." Hij denkt dat meerdere mensen uit het wereldje voor positieve dingen kunnen zorgen. "Juist omdat wij beiden dezelfde interesses hebben, kan elkaar dat alleen maar versterken lijkt mij!"

'Geen afgesproken werk'

Anton Menkveld ziet het helemaal zitten om de politiek in te gaan: "Ik ben natuurlijk al heel vaak bij raadsvergaderingen aanwezig geweest. Daardoor ben ik geregeld geinteresseerd geraakt in wat daar gebeurt. Ik heb mijn eigen ideeën en gedachten. Daar wil ik het niet bij laten, ik wil daar wat mee doen."

Volgens hem is het geen afgesproken werk dat de evenementenbranche ineens sterker staat in de politiek. "Een aantal mensen wisten het niet eens van elkaar. Natuurlijk kent iedereen Hans Boersbroek, hij organiseert evenementen en zit al vier jaar in de politiek. Maar van Berry Vink en Luuk Nengerman wist ik het in eerste instantie ook niet. Van Berry wist ik het pas toen de lijst van de Stadspartij gepubliceerd werd."

 

 

Bekijk ook: al het nieuws over de verkiezingen in Zutphen

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.