Vakbond kwaad op Gelderland over afspraken contant geld in bus

Vakbond kwaad op Gelderland over afspraken contant geld in bus

Een aantal provincies, waaronder Gelderland, en twee busvervoerders komen afspraken niet na om per 1 januari alleen nog busvervoer aan te bieden zonder contant geld. De FNV en haar leden beraden zich op mogelijke acties en houden de vervoerders en provincies verantwoordelijk voor alle gevolgen van het niet nakomen van de afspraak.

Het in een lade hebben van hoeveelheden contant geld heeft in de afgelopen jaren geleid tot agressie, geweld en overvallen op bussen en chauffeurs. FNV zet zich samen met de chauffeurs al jaren in voor een bus zonder cash, voor de veiligheid en de bescherming van chauffeurs en passagiers. De – al in 2016 gemaakte – afspraak is dat er landelijk vanaf 1 januari 2018 geen contant geld meer op bussen voorhanden zou zijn, en dat reizigers vanaf dat moment elektronisch betalen en/of gebruik maken van hun ov-chipkaart.

Vervoerders Qbuzz en EBS en de provincies Gelderland maar ook Zuid-Holland, Overijssel, Flevoland en Utrecht komen de afspraak niet na. In de genoemde provincies zijn vervoerders overigens wel klaar voor cashless rijden, maar staat het provinciebestuur als opdrachtgever in het openbaar vervoer, op de rem. Zij willen een langere gewenningsperiode voor de reizigers, waardoor het ook na 1 januari mogelijk blijft contant te betalen op de bus. In Limburg is het provinciebestuur akkoord gegaan met een langere gewenningsperiode op verzoek van de regionale vervoerder, Arriva.

De FNV houdt deze vervoerders en provincies op voorhand volledig en onverkort verantwoordelijk voor alle incidenten, agressie, geweld en overvallen in relatie tot contant geld op de bus die vanaf 1 januari plaatsvinden.

 

 

Lees ook: Vanaf volgend jaar kan je je buskaartje niet met contant geld meer betalen

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.