Hoe sneeuw de samenleving vier dagen ontwrichtte

Hoe sneeuw de samenleving vier dagen ontwrichtte

De sneeuwbuien van de afgelopen dagen zorgden ervoor dat veel agenda's door de war geschopt zijn. Zondag werd code oranje afgegeven en maandag zelfs code rood. Wij zetten op een rij hoe het slechte weer de maatschappij ontwrichtte.

Lees verder onder de video...

Vrijdag begon het met sneeuwen. Toen was het nog maar een onschuldig laagje. Er gebeurde een paar kleine ongelukken en daklozen werden geadviseerd om naar de nachtopvang te gaan. De voorspelling was toen dat er vijf centimeter sneeuw zou gaan vallen in het aankomende weekend. 

Uiteindelijk viel er vrijdagavond al zo'n vier centimeter. Dit zorgde voor gladde wegen en wat valpartijen. Ook besloten enkele ketens geen eten meer aan huis te bezorgen. 

Lees verder onder de foto...

© Richard Heeringa

Zaterdag

Zaterdagochtend lag er al meer sneeuw gevallen dan werd voorspeld. Er werd namelijk zes centimeter sneeuw gemeten. Ook maakte de KNVB in de middag bekend dat geen enkele amateurvoetbalwedstrijd meer door ging. 

Ondanks het pak sneeuw ging het leven gewoon door. De sneeuwschuivers en strooiwagens hielden de wegen begaanbaar. 

Lees verder onder de video...

Zondag

Zondag werd code oranje aangekondigd. In de middag trok een flinke sneeuwbui over de regio. In Brummen werd veertien centimeter sneeuw gemeten. De zondag was al aardig ontregeld door het weer.

Openbaar vervoer ontregeld

Het openbaar vervoer was zondag rondom Zutphen compleet ontregeld. Er reden bijna geen treinen meer van en naar het station. Ook moest werkuitvoerder Mobilis toegeven dat hun operatie om op tijd een tunnel onder het spoor te plaatsen in De Hoven niet gelukt is. De werkzaamheden waren uitgelopen, en het duurde nog tot maandagmiddag voordat de treinen weer tussen Zutphen en Dieren reden. De planning was dat zondagavond alles af zou zijn. 

Ook reden enkele tijd de bussen van Arriva niet meer. Zij vonden het te gevaarlijk om hun chauffeurs met de gladheid van dat moment de weg op te sturen. 

Lees verder onder de foto...

© LGLD

Het KNMI en Rijkswaterstaat riepen iedereen zondagavond op om de volgende dag thuis te gaan werken. Wie zijn werkzaamheden thuis kon verrichten kon dit ook maar beter doen, was de conclusie. Er werd een zware avondspits verwacht door de vele sneeuw die onderweg was richting het land.

Men werd goed voorbereid op de maandag. Lees verder onder de video... 

Maandag

De maandag begon vrij rustig. Het was niet druk op de weg omdat veel mensen gehoor gaven aan het advies om thuis te werken. Scholen begonnen later zodat leerlingen met daglicht naar school konden komen. Door het opvriezen van de sneeuwresten was het namelijk wel erg glad op de wegen.

NS reed de hele dag met een aangepaste dienstregeling. Zoals boven te lezen is reden om 14.00 uur de treinen tussen Zutphen en Dieren pas weer

Lees verder onder de foto...

Het was ook erg glad.
© LGLD

Code rood

Na lunchtijd maakte het KNMI bekend op te schalen naar code rood. Het KNMI had eerder al aangegeven dat het vanaf 14.00 uur code oranje zou zijn. Ze besloten om 13.00 uur toch op te schalen naar code rood. Men werd geadviseerd niet de weg op te gaan als dit niet nodig was.

Tussen 12.00 uur en 13.00 uur mochten de meeste leerlingen van de middelbare scholen in de regio naar huis. Ook de opleidingsinstituten in de regio sloten op tijd hun deuren. 

De avondspits was vrij rustig omdat weinig mensen de weg op gingen. In de regio zijn geen ongelukken gebeurd. Maar, ook ontstonden er leuke dingen. Zo bedacht de 14-jarige Janneke uit Zutphen een nieuwe hype genaamt 'snowface'. Ze plaatste haar 'snowface' op Twitter en vele Nederlanders deden haar na. 

Lees verder onder video...

Aan het einde van de avond was code rood niet meer van kracht. Daarmee kwam een einde aan vier winterse dagen.   

 

 

Lees ook: meer nieuws over de sneeuw

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.