De website van scholengemeenschap Archipel is ook niet veilig.

Websites basisscholen in de regio hebben onbeveiligde verbinding

  • Basisscholen
  • 07 december 2017 - 07:00
  • Laatste update: 07 december 2017 - 08:56

REGIO - Veel websites van scholen zijn niet veilig. Deze gebruiken geen beveiligde internetverbinding. Dat blijkt uit onderzoek van Open State Foundation. En dit is in de regio ook het geval.

Dat de verbinding niet veilig is betekent dat deze eenvouwdig af te tappen is. En dat is extra gevaarlijk wanneer er ingelogt moet worden of wanneer er persoongegevens ingevuld moeten worden. Andere zouden heel gemakkelijk mee kunnen lezen. Bijvoorbeeld als iemand een openbare wifi-hotspot of een slecht beveiligd wifi-netwerk gebruikt.

Archipel en vrije scholen niet veilig

Ook wij hebben even gekeken hoe de beveiliging zit met de scholen in de regio. Vooral de websites van basisscholen zijn niet beveiligd. Middelbare scholen gebruiken dan juist wel weer een veilige verbinding. 

Onder andere de websites van de vrije scholen in Zutphen zijn niet veilig. Ook de websites van alle basisscholen van scholenkoepel Archipel zijn niet beveiligd. Archipel heeft 15 basisscholen in deze regio. 

De Autoriteit Persoonsgegevens noemt de bevindingen zorgelijk. "Het gaat om gegevens van kinderen, een kwetsbare groep. De veiligheid van persoonsgegevens van kinderen heeft onze aandacht", stelt de organisatie in een schriftelijke verklaring tegenover de NOS. "Er is geen reden om je site niet te beveiligen via een beveiligde verbinding."

Beter zoekresultaat

Buiten dat het voor scholen een stuk veiliger is om een beveiligde verbinding te hebben, is het ook nog vanuit een ander oogpunt aantrekkelijk. Websites met een beveiligde verbinding komen namelijk hoger in de zoekresultaten op Google. Ook geven steeds meer webbrowsters aan wanneer een website niet beveiligd is.  

Een goede reden om geen beveiligde verbinding te hebben is er niet. Geld dat kost het namelijk niet. Sinds een paar jaar zijn SSL-certificaten, waar het om gaat, gratis aan te maken. Mochten de scholen een beter certificaat hebben zijn daar wel kosten voor. Maar dat is in eerste instantie niet nodig. 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.