Dit gaat het beveiligen van onbewaakte spoorwegovergangen in de Achterhoek kosten

Dit gaat het beveiligen van onbewaakte spoorwegovergangen in de Achterhoek kosten

De aanpak van onbewaakte spoorwegovergangen moet sneller. Dat stelt Pier Eringa, directeur van ProRail, in EenVandaag. Die aanpak is niet gratis, het gaat tientallen miljoenen kosten.

Ongelukken, vaak dodelijke, zijn niet zelfzaam op dit soort overwegen. ProRail krijgt 25 miljoen euro van het Rijk, maar dat is volgens Eringa niet genoeg. Een overgang beveiligen gaat namelijk flink geld kosten, namelijk 500.000 tot 800.000 euro per stuk.

Koploper

Vooral in Gelderland, en met name in de Achterhoek, zijn veel onbewaakte overgangen te vinden. "Deze onbewaakte overwegen zijn levensgevaarlijk. Op dit moment pakken we ongeveer tien overwegen per jaar aan, de extra tientallen miljoenen zijn hard nodig om dit probleem versneld aan te pakken", zegt Eringa tegen EenVandaag.

In onder meer Lochem is veel discussie over de onbewaakte overgangen. ProRail is namelijk van plan enkele overgangen niet te beveiligen, maar juist helemaal weg te halen. Dat tegen het zere been van omwonenden, die vaak veel gebruik maken van de overwegen.

 

 

Lees ook:

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.