Sint-Maarten niets voor onze streek? In Warnsveld wel
Sint-Maarten vorig jaar.

Sint-Maarten niets voor onze streek? In Warnsveld wel

Het is vandaag, 11 november, Sint-Maarten! Een feest wat van oorsprong weinig gevierd wordt in onze regio. Maar in Warnsveld denken ze daar al enkele jaren anders over. 

Net als vorig jaar wordt er, vooral voor de kleintjes, Sint-Maarten gevierd in het Zutphense dorp. Om 18.30 uur kunnen de liefhebbers verzamelen in de Martinuskerk aan het Kerkplein in Warnsveld. Daar wordt een verhaal over het eeuwenoude feest gegeven. 

Tocht

Daarna wordt, zoals het hoort op Sint Maarten, een tocht met lampions gelopen. De route loopt langs Huize Welgelegen, door de Hofweg, Vordensebinnenweg, Bevrijdingslaan en om Den Bouw heen. Bewoners die aan deze route wonen, wordt gevraagd een lichtje buiten te zetten. Om 19.00 uur eindigt de route bij Den Bouw. 

Over de ontstaansgeschiedenis van het feest wordt veel gespeculeerd. Vaak wordt verondersteld dat het feest teruggrijpt op een Germaans winterfeest, maar ook een zuiver kerkelijke oorsprong is mogelijk. Wel duidelijk is dat de ontwikkeling tot een algemeen, door alle gezindten gevierd, volksfeest tamelijk recent is, weet Wikipedia te melden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.