Waarom en hoevaak mensen gratis trouwen in jouw gemeente

Waarom en hoevaak mensen gratis trouwen in jouw gemeente

Gratis trouwen op een maandagochtend in een vergaderzaaltje in het gemeentehuis. Een feestje is het niet, maar doen veel mensen het? En waarom?

We beginnen met de cijfers, aan alle gemeenten in de regio vroegen we hoeveel mensen daar voor niets trouwen. Je hoeft niet in de rij te staan op maandagochtend, want ruw genomen wordt er wekelijks één 'gratis' huwelijk gesloten per gemeente. In de gemeente Brummen ligt dat wél hoger.

Gemeente 2016 2017 (tot op heden)
Zutphen 42* 39
Brummen 71 59
Bronckhorst 52 45
Lochem 46 39

* In 2016 ging de gemeente Zutphen over op een ander systeem, hierdoor is het aantal op benadering vastgesteld.

Alle gemeenten verwachten ongeveer op hetzelfde aantal als in 2016 uit te komen dit jaar. Gratis trouwen kan alleen op maandagmorgen, en is op feestdagen niet mogelijk.

"Ik besteed liever het geld aan ons nieuwe huis, dan aan een duur feestje"
Kimberly

Prioriteiten

Maar waarom zou je gratis trouwen? Het is niet bepaald een feestje, verre van. Kimberly (28) trouwde dit jaar met haar man Luuk (30). Dat deden ze gratis, maar waarom? "Het grote feest hoefde van ons niet zo. We hebben samen besloten dat achterwege te laten" vertelt ze. "Maar het was niet geheel zonder feestje, we hebben een klein feestje gevierd met vrienden en familie." 

Maar, niet op het gemeentehuis. "Haha, nee dat mocht natuurlijk niet. Vrienden wilden het officiele moment wel voor de grap overdoen, maar wij vonden dat eigenlijk helemaal niet leuk." Het budget was niet het probleem, maar wel de 'prioriteit', stelt Kimberly. "Ik besteed liever het geld aan ons nieuwe huis, dan aan een duur feestje en een dure locatie."

 

 

Lees ook: Hoe gemeenten gratis trouwen zo saai mogelijk maken

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.