Waarom jouw vrouwlijke collega of klasgenoot vaker ziek is

Waarom jouw vrouwlijke collega of klasgenoot vaker ziek is

Ooit opgevallen dat je vrouwlijke collega of klasgenoot vaker ziek thuis zit? Althans, zich ziek heeft gemeld. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen en groter ziekteverzuim hebben dan mannen. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.

De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn in de leeftijdsgroep 25-35 het grootst. Dat komt vermoedelijk door zwangerschap. Maar: vrouwen blijven in alle leeftijdsgroepen 'kampioen ziekteverzuim'. In het onderzoek is wel onderscheid gemaakt tussen ziekmelden en het aantal dagen wat iemand ziek is. Maar dan zijn vrouwen ook koploper: 57 procent van de vrouwen en 46 procent van de mannen tussen de 25 en 35 jaar melde zich minstens één keer ziek in 2016.

Ouder = langer

Maar is het niet logischer dat ouderen zich vaker ziekmelden op hun werk? Ja en nee, stelt het CBS. Ouderen melden zich vaak ziek omdat ze last hebben van hun nek, gewrichten en hart- en vaatziekten. Hierdoor blijven ze ook meer dagen afwezig. Jongere werknemers zijn vaker slechts een dagje of een paar dagen ziek. Vaak gaat het dan om migraine of een klein griepje.

Er is in het onderzoek niet gekeken naar de werksituaties. Maar volgens het CBS maakt dat voor de onderzoeksresultaten weinig uit.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.