Wanneer gaat het Zutphense station 'op slot'?
De paaltjes blijven hier nog wel even staan.

Wanneer gaat het Zutphense station 'op slot'?

Steeds meer stations gaan 'op slot'. Wil je Arnhem Centraal in of uit? Eerst door de poortjes. Station Apeldoorn? Vanaf volgend jaar: eerst door de poortjes. Maar vanaf wanneer kan je in Zutphen niet meer zomaar 'doorlopen'?

Dat antwoord is simpel, vertelt Corien Koetsier van de Nederlandse Spoorwegen. De poortjes, "die komen er niet, dat is al een tijdje terug vastgesteld." Je kan dus, zolang het beleid niet wordt aangepast, gewoon doorlopen. Althans, inchecken moet natuurlijk nog steeds, bij de paaltjes.

Dekking

Maar waarom komen ze er dan niet? Jaren terug werd er gesproken over het ontbreken van een 'open onderdoorgang'. Het station was, en is, een belangrijke tunnel om aan de andere kant te komen. Maar inmiddels ligt er aan weerszijden van het station een openbare tunnel.

"In Zutphen komen ze dus niet"
NS

De achterliggende reden is iets complexer. De NS is niet van plan om alle stations in Nederland 'potdicht' te maken. "We gaan voor een landelijke dekkingsgraad van poortjes. We gaan er vanuit dat een reiziger in een gemiddelde reis minimaal één poortje tegenkomt." Reis je dus vanaf Zutphen naar Arnhem Centraal? Dan moet je in Arnhem door de poortjes. Reis je naar Deventer? Dan moet je daar door de poortjes. "In Zutphen komen ze dus niet, omdat er in de buurt al grote stations zijn met poortjes."

Incheckchaos

"Poortjes zouden het station absoluut niet goed doen" zegt een reiziger op het station. "Hoe willen ze dat dan verdelen? Je kan hier inchecken bij de NS, Arriva en Syntus!" Het inchecken op het Zutphense station is nog wel een chaos. Er zijn drie verschillende paaltjes en twee daarvan, die van Syntus en Arriva, lijken op elkaar. Reizersorganisatie ROCOV Gelderland riep eerder al de vervoerders op om dit te verbeteren, en dat deden ze door de kleur te veranderen.

De drie verschillende paaltjes op het perron.
© LGLD

Maar volgens reizigers blijft het onhandig. "Alle treinen uit alle richtingen komen pakweg op hetzelfde moment aan. Een massa aan reizigers verzamelt zich rondom de drie paaltjes op perron 2b/3b." Hoewel het probleem duidelijk is, lijkt er voorlopig geen oplossing voor te komen. Het is nog niet bekend wanneer er één, universeel, paaltje komt. Tot die tijd is het wachten om om te checken en, volgens sommige reizigers, "ergeren aan mensen die alleen uitchecken op de perrons, midden in de spits".

 


Lees ook: OV-paaltjes op station Zutphen zijn veranderd

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.