Drugs krijgen in een afkickkliniek? In Zutphen kan het

Drugs krijgen in een afkickkliniek? In Zutphen kan het

Moeten afkicken van drugs, maar in de afkickkliniek kan je het nog volop krijgen. De Piet Roordakliniek in Zutphen is een 'drugshol' volgens gedetineerden.

De klinkiek is bedoelt voor veroordeelde criminelen die moeten afkicken. Enkele van hun trokken aan de bel in de media. "Je kunt hier zó gemakkelijk aan drugs komen, dat heel veel mensen bang zijn weer verslaafd te raken”, zegt een gedetineerde in de krant AD. "Coke, hasj, ritalin en vooral veel GHB. Het zou hier veilig moeten zijn, maar dat is het niet. Zeker de helft van de gedetineerden gebruikt.”

Erkent

Ruud Rutten, bestuursvoorzitter van Tactus, erkent de problemen. Volgens hem wordt er hard gewerkt om de kliniek drugsvrij te houden, maar is het onmogelijk om het 100% clean te maken. Hij bevestigd ook dat er inderdaad drugs is gebruikt in de kliniek. Wel doen ze controles op bijvoorbeeld urine.

Volgens Anneke van Wamel, wetenschapper bij het Trimbos Instituut, is het belangrijk dat de klinieken drugsvrij zijn. "Er verblijven kwetsbare mensen die in een situatie zitten waarin het moeilijk is de verleiding te weerstaan." zegt ze in de krant.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.