De Zutphenees die iedereen helpt op Sint-Maarten
De schade van orkaan Irma.

De Zutphenees die iedereen helpt op Sint-Maarten

Zutphenees Jelle Hamstra zit, zoals eerder te lezen was, op Sint-Maarten. Wat getroffen werd door orkaan Irma. En het gaat goed met hem, hij is druk bezig iedereen te helpen. 

Over de nieuwe orkaan die ontstaan is maakt hij zich geen zorgen. “Nee, deze gaat over Guadeloupe en Dominica verwacht ik.” Wel hoopt hij op wat ‘slechter ‘ weer: “Ik hoop dat we regen krijgen. Dat is goed voor de bomen en planten en ook om mijn emmers te vullen zodat ik me weer kan wassen en zo.” 

Lees verder onder de foto...

Een recente selfie van Jelle Hamstra
© Jelle Hamstra

De situatie op het eiland wordt aanzienlijk beter: “Door de komst van de mariniers is de situatie veel rustiger geworden. Ze zijn zichtbaar aanwezig en redelijk zwáar bewapend. In onze wijk hebben we gister middag weer electra gekregen maar nog geen water.” Ook heeft hij nog gewoon een woonruimte: “Ik heb heel veel geluk gehad. Absoluut geen schade. Dat maakt het leven een stuk aangenamer.”

"Tot afgelopen weekend moest ik ook benzine halen voor mijn eigen generator"
Jelle Hamstra

Dagelijks leven

De orkaan heeft het dagelijkse leven van de eilandbewoners flink over hoop gegooid. Zo ook het dagelijks leven van Hamstra. Normaal was hij druk met ontroerend goed, maar dat is nu niet meer de orde van de dag: “Iedere ochtend ga ik even een uurtje naar de stad, om de generator aan te zetten in een winkelcentrum wat ik beheer zodat ze de luiken open kunnen maken om puin te ruimen. Om 10 uur ging ik naar de verzekering om officieel te melden dat ik met een claim ga komen. Tot afgelopen weekend moest ik ook benzine halen voor mijn eigen generator maar dat hoeft niet meer. Verder is het puinruimen en vooral mensen blijven motiveren” legt hij uit. 

Opruimen

Het opruimen van het eiland gaat “nog wel even duren” denkt hij. “Er wordt hard gewerkt door de meeste mensen. Maar ik denk dat 80 tot 90 procent van de gebouwen flinke schade heeft. Of ze zijn helemaal weg. Heel veel mensen, die ik ken, hebben geen dak meer of zijn alles kwijt.” 

"En zo is het nu hier, elkaar helpen"
Jelle Hamstra

En iedereen helpen, dat blijft de Zutphenees doen. “Als Maria (de nieuwe orkaan, red) toch dichterbij komt, gaat het druk worden bij mij thuis. En zo is het nu hier, elkaar helpen.” 

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.