Hoe de gemeente Zutphen mensen aan het werk wil helpen

Hoe de gemeente Zutphen mensen aan het werk wil helpen

Geen werk hebben kan al een ramp zijn. Gedoe met uitkeringen, gedoe met nieuw werk zoeken. De gemeente Zutphen wil daarom een aantal 'belemmerende' regels aanpassen of zelfs verwijderen.

"9 verordeningen voor werk en inkomen worden teruggebracht tot één." meldt de gemeente. De gemeenteraad bespreekt het voorstel waarschijnlijk in oktober.

Veranderingen

Het Plein, de organisatie die gaat over de uitkeringen in Zutphen, krijgt meer mogelijkheden om mensen met een uitkering aan werk te helpen. Zo kunnen ze er met het nieuwe plan voor kiezen mensen op proef te laten werken.

Studenten met een handicap krijgen meer geld. Ze krijgen normaal al een studietoeslag van 50 euro per maand, dit is nu opgehoogd naar 125 euro per maand. "Het bedrag is daardoor beter afgestemd op het inkomen dat een student zonder handicap gemiddeld naast een studie verdient. De stimulans om te blijven studeren wordt door verhoging van het bedrag ook groter."

Ook krijgen meer mensen die een uitkering of laag inkomen hebben de kans om te sporten, of om mee te doen aan andere culturele of maatschappelijke activiteiten. "Het inkomen wordt getoetst op de aanvraagdatum en niet meer over een langere periode. Hierdoor komen ook mensen in aanmerking die bijvoorbeeld tijdelijk geen inkomen hebben."

Maar de veranderingen zijn niet alleen maar positief voor de mensen die geen uitkering hebben. Althans, als ze geen zin hebben om te werken. Het Plein krijgt meer mogelijkheden een uitkering te verlagen. Dat kan bijvoorbeeld als iemand weigert mee te werken bij het vinden naar werk. De uitkering kan dan met maximaal 30% gekort worden.

 

 

Lees ook: alle berichtgeving over Het Plein

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.