Waarom Oma's liever niet op je kind passen

Waarom Oma's liever niet op je kind passen

Oma’s hebben moeite met nee zeggen, en raken daarom vaker overbelast. Dat blijkt uit een onderzoek van hoogleraar vrouwencardiologie Angela Maas. 

“De afgelopen drie jaar is dit steeds vaker onderwerp van gesprek. Ik hoor verhalen van vrouwen die om half 5 ’s morgens in de auto zitten, om vervolgens enige tijd in de file te staan, alvorens ze een hele dag op hun kleinkinderen moeten passen. Ze geven aan dat het ze eigenlijk te veel is, maar dat ze dit niet goed bespreekbaar durven te maken met hun kinderen” zegt Maas op de website van het Radboudumc. 

Klachten

Ze gaat verder: “Ze zijn moe, komen enerzijds niet toe aan wat meer rust in deze levensfase en anderzijds aan voldoende sporten/bewegen om een beetje fit te blijven. Ze hebben vaak een te hoge bloeddruk, wat weer klachten kan geven van slecht slapen, hartritmestoornissen en pijn op de borst. Als je ouder wordt, dan wordt je conditie minder en ben je vaak minder stressbestendig. Ook spier- en gewrichtsklachten komen meer voor en die zijn van invloed op je tempo.” 

En dit kan nog wel eens consequenties hebben: “Weinig mensen worden 80-90 jaar zonder haperingen in de gezondheid. Aan veel klachten is wat te doen, maar daar moet wel gelegenheid voor zijn en vaak hoort rust en ontspanning daarbij. Geen tijd leidt tot uitstelgedrag, waardoor je later dan wenselijk bij de dokter komt. Gezondheidsproblemen moet je tijdig aanpakken.”

Denk aan je gezondheid

Maas heeft een advies voor de ouderen: “Denk aan je gezondheid, zorg voor voldoende ontspanning en het contact met kinderen en kleinkinderen moet wel leuk blijven. Gezond oud worden betekent ook dat je af en toe pas op de plaats moet maken. Maak het bespreekbaar met je kinderen.”

Zelf weet de hoogleraar dat zij niet structureel wil oppassen: “Nee, niet structureel. Natuurlijk ben ik bereid om daar waar nodig bij te springen, maar ik ga me niet verplichten om één of meerdere dagen vast op te passen. Mijn kinderen hebben twee geweldige oppasmoeders gehad, waar ze nog graag  even langs gaan.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.