Waarom Oma's liever niet op je kind passen

REGIO - Oma’s hebben moeite met nee zeggen, en raken daarom vaker overbelast. Dat blijkt uit een onderzoek van hoogleraar vrouwencardiologie Angela Maas. 

“De afgelopen drie jaar is dit steeds vaker onderwerp van gesprek. Ik hoor verhalen van vrouwen die om half 5 ’s morgens in de auto zitten, om vervolgens enige tijd in de file te staan, alvorens ze een hele dag op hun kleinkinderen moeten passen. Ze geven aan dat het ze eigenlijk te veel is, maar dat ze dit niet goed bespreekbaar durven te maken met hun kinderen” zegt Maas op de website van het Radboudumc. 

Klachten

Ze gaat verder: “Ze zijn moe, komen enerzijds niet toe aan wat meer rust in deze levensfase en anderzijds aan voldoende sporten/bewegen om een beetje fit te blijven. Ze hebben vaak een te hoge bloeddruk, wat weer klachten kan geven van slecht slapen, hartritmestoornissen en pijn op de borst. Als je ouder wordt, dan wordt je conditie minder en ben je vaak minder stressbestendig. Ook spier- en gewrichtsklachten komen meer voor en die zijn van invloed op je tempo.” 

En dit kan nog wel eens consequenties hebben: “Weinig mensen worden 80-90 jaar zonder haperingen in de gezondheid. Aan veel klachten is wat te doen, maar daar moet wel gelegenheid voor zijn en vaak hoort rust en ontspanning daarbij. Geen tijd leidt tot uitstelgedrag, waardoor je later dan wenselijk bij de dokter komt. Gezondheidsproblemen moet je tijdig aanpakken.”

Denk aan je gezondheid

Maas heeft een advies voor de ouderen: “Denk aan je gezondheid, zorg voor voldoende ontspanning en het contact met kinderen en kleinkinderen moet wel leuk blijven. Gezond oud worden betekent ook dat je af en toe pas op de plaats moet maken. Maak het bespreekbaar met je kinderen.”

Zelf weet de hoogleraar dat zij niet structureel wil oppassen: “Nee, niet structureel. Natuurlijk ben ik bereid om daar waar nodig bij te springen, maar ik ga me niet verplichten om één of meerdere dagen vast op te passen. Mijn kinderen hebben twee geweldige oppasmoeders gehad, waar ze nog graag  even langs gaan.”


reacties

 • 05 september 2017

  Opa en Oma

  Klopt helemaal, ik ken ook veel oma"s die oppassen maar niet tegen hun kinderen durven te zeggen dat ze het eigenlijk liever niet willen, maar om dat te zeggen tegen je kinderen wordt niet altijd in dank afgenomen dat heb ik zelf namelijk ook ondervonden.
  De nieuwe generatie gezinnen (onze kinderen) wil géén nee meer verstaan en denken veel te veel aan zich zelf. Als je perse wilt blijven werken en ook nog kinderen op de wereld zet moet je zelf voor een bijv betaalde oplossing zorgen of man en vrouw werkt ieder bijv 20 uur.
  Voor ouders is het bijna onmogelijk om nee te zeggen tegen hun eigen kinderen, kinderen worden toch een beetje boos van het nee zeggen.

 • 05 september 2017

  GEERTRUIDA

  Mijn dochter nam het mij/ons ook niet in dank af, de reactie van mijn dochter was: de ouders van onze vrienden passen ook allemaal op en die vinden het zó leuk dus....met andere woorden, jullie moeten het ook maar leuk en fijn vinden om op te passen, want iedereen doet het! Maar wij willen niet gaan oppassen, maar genieten van ons pensioen na 45 jaar hard werken.

 • 05 september 2017

  Grace

  Hierbij geef ik een voorbeeld wat ik gehoord heb.
  Bij een Opa en Oma, allebei in de 70 ,allebei met hartklachten, werden 2 kleinkinderen gedropt van 2 en 3 jr.
  Papa en Mama gingen een weekje wintersporten!! Schandalig.
  Oma en Opa hadden beiden 13 kinderen grootgebracht!

  Wil je zo graag kinderen, zorg er dan zelf voor of neem ze niet.

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.