Lokale omroep Brummen haalt tv-kanaal uit de lucht
Er is niks op de zender te zien.

Lokale omroep Brummen haalt tv-kanaal uit de lucht

De lokale omroep van Brummen, RTV Veluwezoom, heeft hun tv-zender op zwart gezet. Dit omdat ze betwijfelen of het nog meerwaarde heeft. 

Op de zender waren alleen nieuwsberichten te zien en er kon meegekeken worden in de radiostudio. Dit in de vorm van een kabelkrant, iets wat veel lokale omroepen hebben die geen content voor tv produceren. Maandag is er een bijeenkomst met alle vrijwillige medewerkers “en gaan we dit ook ter sprake brengen omdat we ook van de vrijwilligers willen weten hoe zijn hierin staan. Verder heb ik een beknopt artikel bij de kabelkrant op de site gezet” vertelt zendermanager Ron Selles. 

Afweging maken
“Ik ben de laatste tijd bewust met een shirt aan van RTV Veluwezoom het dorp (Eerbeek, red.) ingegegaan en de eerste vraag van mensen gaat gelijk over de kabelkrant. Blijkbaar leeft dit nog wel onder de mensen. Er moet een afweging gemaakt worden of we hier mee doorgaan. Alhoewel hier wel een behoorlijk kostenplaatje aan vast zit en daar zit het probleem ook omdat daar geen geld meer voor is” aldus Selles. De kans dat er een oplossing komt, die is er nog wel: “Oplossing zou kunnen zijn dat het geïntegreerd word bij de drie stations B-FM (Zutphen, red.), Voorst en RTV Veluwezoom. Dan komt er één kabelkrant waar we gezamenlijk op uitzenden.”

"De gemeente tot tweemaal toe de helpende hand geboden, ook door incidentele extra bijdrage"
woordvoerder gemeente

De gemeente Brummen staat achter de lokale omroep, laat een woordvoerder blijken: “RTV Veluwezoom heeft nauwe contacten met de gemeenten. De gesprekken en de gemaakte afspraken gaan onder andere over het weer meer perspectief bieden aan de lokale publieke omroep. Dat hierbij, strategische, keuzes gemaakt moeten worden is ook voor het gemeentebestuur helder. Dit omdat het spaarpotje van de omroep bijna leeg was en de uitgaven dus structureel hoger waren dan de inkomsten. De gemeente tot tweemaal toe de helpende hand geboden, ook door incidentele extra bijdrage. Onder andere het zoeken van samenwerking met andere lokale omroepen is een van de voorwaarden voor deze extra steun.” 

"Er is voor RTV Veluwezoom nimmer de verplichting geweest televisie te maken"
woordvoerder gemeente

Minder subsidie? 
In veel gemeenten krijgen lokale omroepen, die radio en tv maken, meer subsidie. Zo krijgt bijvoorbeeld de lokale omroep van Zutphen niet het volledige bedrag omdat ze enkel radio maken. In Brummen is dit niet het geval: “Er is voor RTV Veluwezoom nimmer de verplichting geweest televisie te maken, dus er is ook geen enkele reden om subsidie te korten. Uiteraard ontvangen wij ieder jaar een verslag, inhoudelijk en financieel, waarin de omroep verantwoording aflegt over haar activiteiten.”

Veranderingen
De omroep lijkt een nieuwe weg in te willen slaan. Onlangs is er al een nieuw bestuur benoemd. Eerder gaf de nieuwe voorzitter, Geert van Klinken, al aan dat er een hoop veranderd moet worden. "Wat vooralsnog duidelijk lijkt is dat RTV te klein is” vertelde hij. Oud-bestuurslid Hendrik Jan Mol gaf na het opstappen aan dat er nog wel problemen zijn: "De medewerkers mogen niet denken, dat als er maar een nieuw bestuur is alle problemen opgelost zijn” aldus Mol toen. 

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.