Gemeente Lochem eert veteranen op vrijdag
Foto ter illustratie, niet de viering.

Gemeente Lochem eert veteranen op vrijdag

Alle veteranen die in de gemeente Lochem wonen, hebben een uitnodiging voor de Veteranendag ontvangen. De gemeente organiseert deze dag jaarlijks samen met leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool in Joppe en de Stichting Veteranen Oost Nederland (SVON). Op vrijdag 23 juni eren we zo de militaire veteranen voor hun inzet, in recente militaire missies en in het verleden. 

Veteranen zijn alle (ex-)militairen met de Nederlandse nationaliteit, die ons land dienen en dienden in oorlogsomstandigheden. Nederland heeft op dit moment ruim 115.000 veteranen. Sinds 1940 hebben 650.000 veteranen zich ingezet tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies: van de Tweede Wereldoorlog tot recente missies in onder andere Mali, Afghanistan en Irak.

Veteranen gemeente Lochem
De 160 veteranen uit onze gemeente vervulden hun militaire dienstplicht in Duitsland, Indië, Nieuw Guinea, Korea of tijdens latere militaire missies. Ze werden ingezet voor de medische verzorging van de Nederlandse troepenmacht, als tolk, maar ook bij het ruimen van explosieven en plaatselijke vredesonderhandelingen. Het kunnen delen van hun soms zeer ingrijpende ervaringen houdt het verleden voor hen levend. 

Dichtbij
De gemeente Lochem organiseert de Veteranendag dichtbij, omdat niet iedereen in de gelegenheid is om de Nederlandse Veteranendag op 24 juni in Den Haag bij te wonen. De besloten samenkomst op vrijdag 23 juni is een blijk van erkenning en waardering voor hun waardevolle inzet van de vrede, nu en in het verleden.

 

De Stichting Veteranen Oost Nederland nodigt je na afloop van het programma in Gorssel uit voor een ongedwongen samenzijn in de voormalige Detmerskazerne, Kazerneplein 6 te Eefde. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.