Zutphen kan het wel: Extra stemhokje tijdens gemeenteraadsverkiezingen

Zutphen kan het wel: Extra stemhokje tijdens gemeenteraadsverkiezingen

Het duurt nog even, maar voor je het weet is het zover, de gemeenteraadsverkiezingen. In Zutphen opent dan een nieuw stembureau. Zouden ze een wijze les hebben geleerd na het Oekraïne referendum in 2016? 

In 2016 hadden ze namelijk te weinig stemlokalen. En dat terwijl ze het budget dat ze kregen voor alle stemhokjes, die er dus niet waren, gewoon in hun zak staken. Doordat ze 19 in plaats van 25 stembureaus hadden hielden ze vijfduizend euro over. 

Extra bureau
Volgend jaar komt er dus zelfs een nieuw bureau bij. Deze komt bij het ROC Aventus, vlakbij het station. “Door de ligging dichtbij het station en op korte afstand van de nieuwe wijk Noorderhaven kunnen reizigers en forensen vanuit Zutphen en Warnsveld en de inwoners van Noorderhaven makkelijk stemmen. Verder wordt het verkiezingsproces door het inrichten van een stemlokaal in het ROC extra onder de aandacht gebracht bij jongeren” vertelt een woordvoerder van de gemeente aan nieuwswebsite Zutphen24

Vergoeding verhogen
Stemmen en geld ging in Zutphen voorheen niet goed samen. Maar dit keer neemt de gemeente het op voor de voorzitters van de stembureau’s. Zij zouden een hogere vergoeding moeten krijgen. Normaliter was deze €130,- en hij zou verhoogd moeten worden naar €160,-. 

Door het plaatsen van dit extra stemlokaal krijgt Zutphen er 26 in plaats van 25. Dat is toch wel een verschil met de 19 van het referendum in 2016. 

  

 

Lees ook: Zutphen heeft minder stemhokjes én houdt deel budget referendum voor zichzelf (The Post Online) 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.