Poll: 'Burgers minst blij met gemeente Zutphen en meest tevreden over Brummen'
Het gemeentehuis van Brummen.

Poll: 'Burgers minst blij met gemeente Zutphen en meest tevreden over Brummen'

De burgers zijn het meest te spreken over het handelen van de gemeente Brummen. Met Zutphen zijn ze niet blij, en Lochem hangt daar tussenin. Dat blijkt uit een poll van LokaalGelderland. 

Zutphen
Over de gemeente Zutphen klagen de meeste mensen. Men vindt dat er niet goed met klachten wordt omgegaan, dat “Zutphen grootheidswaanzin" heeft en dat ze achter de feiten aanopen. Vooral ramporganisatie 'Het Plein' komt meerdere keren naar voren, zij verzorgen uitkeringen en dergelijke, en zijn de laatste tijd slecht in het nieuws

Ook wordt de manier hoe enkele wethouders zich opstellen niet gewaardeerd. Klachten worden volgens de Zutphenaren niet gehoord. De woordvoerder van de gemeente geeft toelichting: “De gemeente Zutphen is er voor alle inwoners. Daarom nemen we klachten of meldingen altijd serieus. Inwoners die een klacht of melding hebben gedaan en niet tevreden zijn met onze reactie, willen we dan ook nadrukkelijk vragen opnieuw met ons contact op te nemen. We staan altijd open voor verbetering, dat kan alleen wanneer we van melders horen dat er iets niet goed is gegaan. De uitslag van de poll biedt geen concrete aanknopingspunten voor verbeteringen, daarom de oproep om ons rechtstreeks te benaderen.”

Lochem
Lochem hangt in het midden: het kan beter, maar ook zeker slechter, denkt men. De burgers zijn redelijk te spreken over hoe klachten afgehandeld worden maar vinden het moeilijker om de gemeente te bereiken met andere vragen. Vooral worden er complimenten uitgedeeld aan de inzet van wethouders. Klachten zouden wel vaak op de stapel belanden. “We hebben diverse aanspreekpunten. Voor inwoners (de kerncontactfunctionarissen) en voor bedrijven (MKB-managers, Bedrijfscontactfunctionaris). Ook kunnen mensen ons aan het loket, telefonisch, via de website altijd een vraag stellen” schrijft de gemeente in een reactie. Wel komt ook hier het handelen van Het Plein als kritiek binnen. 

Brummen
Het meeste lof is er voor de gemeente Brummen. Men is te spreken over hoe klachten afgehandeld worden en dat dit vooral online soepeltjes kan. Het enige puntje van kritiek die verschillende keren binnengekomen is is het groenonderhoud. “Als gemeente Brummen zijn we uiteraard blij om te zien dat in deze poll Brummen verhoudingsgewijs goed scoort. Als gemeente zijn we altijd blij als mensen aan de bel trekken als ze ergens tegenaan lopen. Onze insteek is om onze inwoners en ondernemers goed en oprecht van dienst te zijn” reageert de woordvoerder daarop. “Als het gaat om klachten en meldingen kun je op onze vernieuwde site al direct op de homepage terecht. De meldingen worden voortvarend opgepakt door onze collega’s, klachten over gedragingen of het uitblijven van een antwoord op een vraag worden door onze klachtencoördinator direct in behandeling genomen. Een praktische en klantgerichte benadering is hierbij onze uitgangspunt. Overigens weet ik ook dat Zutphen en Lochem hier belang aan hechten en er veel aandacht aan besteden.”

De ontevredenheid over het groenonderhoud heeft een verklaring vertelt de woordvoerder: “In de laatste jaren, toen de gemeente fors moest bezuinigingen, is besloten tot een minder intensief onderhoudsniveau van de openbare ruimte. Op dit niveau wordt het uitvoerende groenbedrijf geïnstrueerd. Afgelopen jaar is al besloten dit onderhoud bij de entrees van de dorpen te verhogen. Het onderwerp zal mogelijk ook een issue kunnen worden tijdens de komende bespreking van de perspectiefnota. Want de gemeenteraad gaat in juni aan het college aangeven welke speerpunten de gemeenteraad voor 2018 ziet. Hier wordt dan bij het opstellen van de begroting 2018 rekening mee gehouden.”

LokaalGelderland heeft Bronckhorst niet meegenomen in de poll. Dit omdat er nog maar kort over de regio geschreven wordt en er in vergelijking met de andere gemeenten weinig reactie's vandaan kwamen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.