Brummense Raad: bestemmingsplan Eerbeek kan ter inzage

Brummense Raad: bestemmingsplan Eerbeek kan ter inzage

De gemeenteraad heeft gisteravond een belangrijke uitspraak gedaan over het dorp Eerbeek. Alle partijen lieten weten dat het ontwerp-bestemmingsplan voor het centrum van het papierdorp in de ogen van de raad rijp is om ter visie te leggen.

Dit betekent dat de samenleving de kans krijgt reacties in de vorm van zienswijzen in te dienen. Verantwoordelijk wethouder Van Ooijen benadrukte dat het gaat om een cruciaal document voor een complexe situatie. De unanieme steun van de raad is voor het college een steun in de rug om het proces zorgvuldig door te zetten.

Van Ooijen liet de raad weten dat het de verwachting is dat begin juni het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage wordt gelegd. Als deze formele stap wordt gezet kan iedereen binnen zes weken op dat ontwerpplan een reactie geven. Voor en tijdens deze zienswijzeperiode worden inwoners, ondernemers en andere belangstellenden in Eerbeek uitgebreid geïnformeerd.

Bouw scholencluster
De raad nam nog een tweede besluit dat belangrijk is voor Eerbeek. Raadsbreed werd besloten een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de bouw van een scholencluster aan de H.A. Lorentzstraat 3 in Eerbeek. Dit betekent dat het college nu de omgevingsvergunning voor de bouw van de scholencluster kan afgeven. Dit betekent dat de realisatie van deze nieuwe scholencluster in Eerbeek weer een stap dichterbij komt. 

Kinderkleding bon
De raad boog zich ook over drie ingediende moties. Zo besloot de raad in meerderheid het college de opdracht te geven om te onderzoeken of de pilot met SKKB (Stichting Kinderkleding Beurs) om een kinderkledingbon aan kinderen in armoede ter verstrekken uitgebreid kan worden. In een door VVD en D66 in gediende motie wordt hierbij gedacht aan vergelijkbare andere ondernemers in onze gemeente. Ook onderwerp van onderzoek is of de kledingbon doorontwikkeld kan worden naar een fashionbon die bij alle kledingwinkels in de gemeente in te wisselen is. Wethouder Pierik benadrukte dat het gaat om een proef en dat het initiatief hiervan afkomstig is van SKKB.

De CDA-fractie vroeg via een motie of het college wil onderzoeken of het deel van het Hallsepad dat niet verbreed is (nabij de Knoevenoordstraat) alsnog verbreed of verlegd kan worden. Onder andere scootmobiels en duofietsen ondervinden hier problemen. De motie werd niet in stemming gebracht omdat wethouder de toezegging deed de raad te informeren over de situatie ter plekke. Hij adviseerde de raad om eventuele besluitvorming over dit onderwerp te betrekken bij bijvoorbeeld de bespreking van de perspectiefnota of begroting later dit jaar.

Basismobiliteit
Het derde onderwerp dat via een motie ‘spontaan’ vanuit de raad werd ingebracht had te maken met basismobiliteit. De PvdA-fractie riep het college op om te onderzoeken of er sprake is van een gat tussen de dienstverlening van de vervoersorganisaties PlusOV en Valys. Het gaat hierbij om het ontbreken van een gereduceerd tarief bij een vervoersafstand tussen 20 en 25 kilometer. Nadat verantwoordelijk wethouder Tuiten liet weten dit onderwerp te bespreken in het komende bovenregionale  ambtelijke overleg dat in juni plaatsvindt en tevens bij PlusOV onder de aandacht zal brengen, werd de motie niet meer in stemming gebracht.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.