Eindelijk oplossing voor witte lint bomen
De bomen stonden schots en scheef.

Eindelijk oplossing voor witte lint bomen

Om ervoor te zorgen dat de zogenaamde "Witte Lint" bomen voortaan op hun plek blijven staan zullen de ruim 1300 meidoornbomen die eerder door de wind werden getroffen worden voorzien van beugels van roestvrij staal voor extra ondersteuning. Als het aan de provincie ligt moet elke boom eind volgende week zijn voorzien van de stalen beugels. Eind vorig jaar werd "Het Witte Lint" welke bestaat uit een lage dijk en een rij scheefgegroeide meidoorns hangend over granieten witte platen aangebracht over een afstand van 6 kilometer langs het gedeelte van de provinciale weg N348 vanaf de rotonde in Brummen tot aan de rotonde bij Eefde, het kosten plaatje bedroeg zo'n 1,6 miljoen euro.

Schuin gekweekt
Opvallend aan de meidoorns is dat ze schuin zijn opgekweekt, dit is in de kwekerij in het brabantse Udenhout gebeurd. Dit kon echter niet voorkomen dat ze in januari en februari schots en scheef kwamen te staan door de harde wind, veel schever dan eigenlijk de bedoeling was. Tevens braken van meerder bomen de toppen en kruinen af. De provincie probeerde tevergeefs de bomen vast te zetten met boombanden maar dit bood onvoldoende soelaas. De beugels welke worden bevestigd aan de granieten paaltjes zijn een doorn in het oog van beeldend kustenaar Erick de Lyon welke tekende voor het ontwerp van Het Witte Lint. Hij had persoonlijk liever een minder zichtbare verankering gezien.

Volgens de provincie betreft het echter een tijdelijke maatregel, Zodra de bomen over twee jaar voldoende wortelgeschoten hebben zullen de beugels worden verwijderd en is Het Witte Lint echt af.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.