Brummen krijgt voor 2018 nieuwe bruggen over Apeldoorns kanaal
Een van de bruggen over het kanaal.

Brummen krijgt voor 2018 nieuwe bruggen over Apeldoorns kanaal

Voor eind dit jaar zijn er drie nieuwe bruggen over het Apeldoornskanaal. Het gaat om de Hallsebrug, Eerbeeksebrug en Coldenhovensebrug. Deze bruggen, zo bleek uit onderzoek in 2008, zijn in slechte staat. De gemeente is begonnen met het inkooptraject. De nieuwe bruggen moeten minimaal 100 jaar meegaan. Ook moeten de brummen in de toekomst beweegbaar kunnen worden gemaakt.

Met het besluit om de vervanging van de drie kanaalbruggen in de markt te zetten is de gemeente niet over één nacht ijs gegaan. “Gelet op de financiële ontwikkeling van de gemeente het afgelopen decennium is de aanpak van de kanaalbruggen vooruit geschoven in de tijd. Maar nu een financieel zware periode achter de rug is, kunnen we het probleem oplossen,” licht verantwoordelijk wethouder Luuk Tuiten toe. Vorig jaar heeft het gemeentebestuur besloten de kanaalbruggen in 2017 weer toekomstbestendig te maken. “Om dit op een goede manier te doen hebben we een deskundig ingenieursbureau ingeschakeld om dit proces te begeleiden. Daarnaast hebben we tijdig overleg gehad met diverse organisaties, zoals Veilig Verkeer Nederland, Dorpsraad Eerbeek-Hall en de Stichting Apeldoornskanaal. Ook is er februari dit jaar een informatiebijeenkomst voor belangstellenden gehouden. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk ideeën en wensen te verwerken in onze aanpak.”

“Zo kiezen we er voor om de bruggen aan te leggen met de mogelijkheid ze in de toekomst beweegbaar te maken."
wethouder Luuk Tuiten

Helder eisenpakket
Het college heeft gekozen om de vervanging van de drie kanaalbruggen in één totaalopdracht aan mogelijke marktpartijen aan te bieden. “We kiezen daarbij voor een inkoopvariant waarbij we als opdrachtgever te maken hebben met één opdrachtnemer die de bruggen ontwerpt en bouwt. Het is daarnaast een werkwijze die, binnen een duidelijk eisenpakket, vooral ook inschrijvers vrijheid geeft en ruimte biedt om expertise, ervaring en creativiteit in te zetten,” legt verkeerswethouder Tuiten uit. “Wij verwachten dat dit leidt tot een mooi ontwerp, een verstandige planning en een scherpe prijs”.

Het eisenpakket dat nu in het aanbestedingstraject is opgenomen, richt zich op zaken zoals de functies van de bruggen, het beheer en onderhoud en het feitelijk gebruik. “Zo kiezen we er voor om de bruggen aan te leggen met de mogelijkheid ze in de toekomst beweegbaar te maken. In het contract wordt de optie voor het bovenwerk van de bruggen als mogelijkheid opgenomen. Mocht de aanbesteding financieel positief uitvallen is er wellicht al ruimte om een bovenbouw bij een brug te bouwen. Dit om een esthetische meerwaarde te realiseren. Als wethouder die ook verantwoordelijk is voor recreatie en toerisme, zou ik dit een mooie uitkomst vinden.” Tuiten geef aan dat voor de vervanging van de drie bruggen een bedrag van 1,7 miljoen euro in de begroting is opgenomen. “Met dat bedrag gaan we er voor zorgen dat er eind dit jaar drie mooie bruggen over het kanaal liggen die verkeerstechnisch weer helemaal voldoen aan de eisen. Ook als het gaat om het zware verkeer als landbouwvoertuigen.” Om de drie bruggen nog dit jaar te vervangen, moet de aanbesteding wel op korte termijn starten.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.