Gemeente en Rabobank gaan cleantech start-ups steunen
Foto ter illustratie.

Gemeente en Rabobank gaan cleantech start-ups steunen

De gemeente Zutphen gaat samen met de Rabobank Noord- en Oost- Achterhoek het Cleantech Starters Fonds Zutphen opstarten. Een stichting die het fonds beheert, gaat leningen verstrekken aan startende Cleantech bedrijven, zodat zij zo snel mogelijk van idee tot succesvolle start kunnen komen. 31 maart zal het fonds van start gaan.

Met het fonds willen de Rabobank en gemeente de economische dynamiek stimuleren in regio Zutphen met als doel: het versterken van regionale welvaart en welzijn. In het fonds storten de twee organisaties 490.000 euro.

"Bij gebrek aan financieringsmogelijkheden blijven businessideeën in de idee-fase en zien ze het levenslicht niet."
Gemeente Zutphen

Het Cleantech Starters Fonds Zutphen gaat leningen verstrekken aan nieuwe startende Cleantech ondernemers. "Bij gebrek aan financieringsmogelijkheden blijven businessideeën in de idee-fase en zien ze het levenslicht niet. Het fonds moet dat voorkomen, het draagt bij aan nieuwe initiatieven, trekt nieuwe startende ondernemers in Cleantech aan en helpt duurzaamheidsdoelen te realiseren." laat de gemeente weten. De Rabobank stort 240.000 in het fonds en de gemeente waarschijnlijk nog 250.000. De gemeenteraad moet echter nog instemmen met de storting. Het geld is afkomstig uit de reserve energieneutrale maatregelen.

Onafhankelijk
Het fonds wordt beheerd door een stichting met een onafhankelijk bestuur en raad van toezicht. Mensen met expertise en ervaring vullen deze functies vrijwillig in. Hierdoor kan al het geld van de gemeente worden benut voor het verstrekken van leningen en niet voor overhead en andere kosten. Het fonds verstrekt de leningen en int deze ook weer. Het vloeit dus niet terug naar de bank en gemeente.

Cleantech
Cleantech staat voor schone technologie en innovatie die bijdragen aan een schoner milieu en/of zorgen voor energiebesparing. Het gaat om het terugbrengen van energieverbruik, vervuiling en afval, waarbij het gebruik van grondstoffen en energie op een duurzame wijze worden toegepast.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.