Woonkamers veranderden in poppodiums tijdens Gluren Bij De Buren
Arman en Anne Kaemingk op de molen in Warnsveld.

Woonkamers veranderden in poppodiums tijdens Gluren Bij De Buren

Het vloerkleed was het podium, de bank was de tribune en de keuken was de bar. In Zutphen openden vele mensen hun deuren en lieten muzikanten spelen in de huiskamer. Gluren bij de buren 2017 lijkt een succes. 

Volgens Jelle Van der Meulen, een van de coördinatoren is dit een speciaal ‘festival’: “Wat Gluren bij de Buren speciaal maakt zijn de twee belangrijke pijlers waar het op rust. Aan de ene kant het belangrijke culturele aspect, maar aan de andere kant de belangrijke bijdrage aan de maatschappelijke en sociale cohesie. We geven Zutphense artiesten de kans zich te laten zien aan het publiek, maar we laten vooral ook heel erg veel mensen kennismaken met de buren en stadsgenoten. Die combinatie maakt Gluren bij de Buren een bijzonder concept; echt een festival van en voor Zutphenezen. We zeggen ook niet voor niets dat elke woonkamereigenaar eigenlijk de directeur is van zijn eigen podium. Wij verzorgen de programmering, maar de woonkamereigenaren doen samen met de artiesten een groot deel van de publiciteit, maken samen praktische afspraken over het optreden en ze ontvangen zelf de bezoekers.” 

Lees verder onder de foto…

The New Culture tijdens hun huiskamerconcert aan de Weg naar Laren.
© Hans Boersbroek

Makersstad
Het festival lijkt goed bij Zutphen te passen: “Gluren bij de Buren past heel erg goed in Zutphen doordat we een enorme creatieve 'makersstad' zijn. Een bovengemiddeld aantal inwoners is zelf actief bezig met de beoefening van een kunstvorm als hobby en ook heel veel kunstprofessionals hebben zich in Zutphen gevestigd. Daarnaast hebben we een heel groot publiek met interesse in cultuur en die dus graag hun huis openstellen voor lokale podiumkunstenaars. Door die twee grote groepen hebben we een bijzonder uitgebreid programma kunnen samenstellen waarmee we niet veel onderdoen voor veel grotere Gluren-steden als Amersfoort en Utrecht” aldus Van der Meulen. 

Het festival lijkt een groot succes te zijn: "Het is een heel geslaagd festival. Ik ben natuurlijk niet op alle locaties geweest omdat het er heel erg veel waren. Maar waar ik ben geweest was het superdruk en supergezellig." Hoeveel bezoekers er waren is nog niet bekend: "Dat is nu nog lastig te zeggen, maar als je van 100 bezoekers per huiskamer uitgaat kom je op ongeveer 7.000 bezoekers uit."

2018
In vergelijking met de vorige editie is de Gluren bij de buren Zutphen flink gegroeid. Echter verwacht van der Meulen niet dat het volgend jaar nóg groter wordt. "Het is altijd de vraag waar de grens zit. Het is nu al vrij groot als je het vergelijkt met grote steden als Amersfoort en Utrecht. Daar doen wij niet heel veel voor onder. In een kleine stad als Zutphen heb je al snel de grens bereikt. En misschien moet het ook niet echt groter worden." De grote van het festival hangt daarnaast ook af van het aantal aanmeldingen. En volgend jaar? "Dan komt er wat ons betreft sowieso een editie, maar het hangt altijd van veel factoren af."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.