Gemeente Brummen houdt situatie kunstgras nauwlettend in de gaten

Gemeente Brummen houdt situatie kunstgras nauwlettend in de gaten

Recent is de discussie over gezondheidsrisico’s van sporten op kunstgrasvelden weer opgelaaid. Dit naar aanleiding van een onderzoek van de Vrije Universiteit. De gemeente Brummen houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Hierbij maken ze gebruik van de inzichten van het RIVM (een deskundig instituut van de rijksoverheid) en de gezondheidsdienst GGD.

Het RIVM concludeert dat het VU-onderzoek nieuwe inzichten biedt, maar dat de resultaten overeen komen met het meest recente onderzoek van het RIVM. Daaruit blijkt dat sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat veilig is. Het risico voor de gezondheid van sporten op deze kunstgrasvelden is praktisch verwaarloosbaar. Rubbergranulaat bevat weliswaar schadelijke stoffen, maar deze stoffen komen maar in zeer lage hoeveelheden vrij uit het rubbergranulaat na inslikken, bij huidcontact of door verdamping bij warm weer. Ook de GGD laat weten dat op basis van bekende wetenschappelijke inzichten er geen risico’s voor de volksgezondheid te verwachten zijn.

In de gemeente Brummen zijn op verschillende plekken kunstgrasvelden. Op sportpark De Hazenberg is er een met zand ingestrooid kunstgrasveld voor het korfbal en een met rubber ingestrooid kunstgrasvoetbalveld. De vernieuwde voetbalvelden op sportpark De Veldkant in Eerbeek zijn geen kunstgrasvelden maar zgn. hybride velden die voornamelijk bestaan uit natuurgras en voor een beperkt deel uit kunstgras, dat is ingestrooid met zwart zand. Het kunstgrasveld van het Cruyff Court in Eerbeek, dat met rubber is ingestrooid, kan volgens de Cruyff Foundation ook gewoon gebruikt worden. Ook deze organisatie houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten maar ziet evenals RIVM en GGD op basis van de huidige inzichten geen reden om maatregelen te nemen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.