Achter de schermen bij de politie: Senior intelligence
Henk achter zijn bureau.

Achter de schermen bij de politie: Senior intelligence

LOCHEM - Waar denk je aan als je het woord politie horen? Vast aan al die politiemensen die je op straat ziet of bij je thuis komen voor het opnemen van een aangifte. Maar er is meer dan dat. Naast het 'blauw' op straat, werken er heel veel mensen 'achter de schermen.' Maar wat doen deze mensen nu eigenlijk? Wie zijn ze, welke taken hebben zij ect. De politie Lochem neemt je graag mee om een 'kijkje' te nemen 'achter de schermen' hoe nou zo'n dag van een medewerker eruit ziet.

De eerste agent die je meeneemt in zijn werkdag is Henk Wassink:

Het werk van een senior intelligence
Ik, Henk Wassink, ben werkzaam als senior intelligence binnen het Informatieknooppunt Noord-0ost Gelderland en geplaatst binnen het team IJsselstreek. Ik hou me, samen met Ellen en Yvonne, bezig met informatie verzamelen in de breedste zin van het woord. Mijn dag begint met het lezen van het dagrapport van de afgelopen 24 uur. Hier staan alle werkzaamheden van de collega’s uit de IJsselstreek en van de gebeurtenissen die hebben plaats gevonden binnen het gebied. Dit omvat de gemeente Zutphen, Brummen, Voorst en Lochem.

Uit het dagrapport haal ik alle bijzonderheden. Dit varieert van verdachte omstandigheden tot de aangiftes die zijn gedaan. Hiervan maak ik een samenvatting voor de collega’s. Deze wordt dan z.s.m. verspreid onder de collega’s.Om 09.15 uur vindt er een overleg plaats samen met de chef van dienst, operationeel coördinator, screener, werkvoorbereider en coördinator recherche. Hier worden de aangiftes besproken. O.a. wordt gekeken of er nog zaken, zoals buurtonderzoek, horen getuigen enz. uitgezet moeten worden. Daarnaast wordt bekeken of er opsporingsindicatie inzit. Als dit het geval is dan worden deze aangiftes uitgezet. De lopende onderzoek worden tevens besproken.

Binnen het informatie gebeuren worden de briefings items, voor de centrale briefing die om 10.00 uur plaats vindt, gemaakt. Dit gebeurd in de vorm van dia’s die info bevatten welke belangrijk waren in de afgelopen 24 uur maar vooral zaken die van belang zijn voor de toekomst. Dit varieert van voertuigen die criminelen gebruiken, overlastplekken, evenementen, beelden van winkeldiefstallen, inbraken enz. De rest van de dag houd ik me bezig met informatievragen die door de collega’s zijn gesteld. Verkorte analyses maken van b.v. fietsdiefstallen, woninginbraken, veredelen van allerlei info op gebied van criminaliteit enz.

De Meldingen Misdaad Anoniem die binnen de IJsselstreek spelen worden bij ons aangeboden. Deze worden dan veredelt. (d.w.z. van allerlei informatie voorzien die van belang kan zijn om een onderzoek op te starten).Dit is kort weergegeven de werkzaamheden die verband houden met informatie verzamelen binnen het team IJsselstreek.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.