SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

De zangvereniging “Ons Genoegen” uit Laren viert 90 jarig bestaan met jubileumconcert

LAREN - Twee jaar geleden was het daadwerkelijke jubileum van het 90-jarig bestaan van de muziekvereniging. Door de Corona Maatregelen destijds kon de viering helaas niet plaatsvinden, maar dit willen ze graag alsnog met iedereen vieren op zondag 19 november 2023 om 14.00 uur in Het Kulturhus – Kerkzaal - te Laren. 

De muziekvereniging dankt haar bestaan aan meester Rutgers, onderwijzer op de school in het Larense Broek. Met name voor de jongeren was er destijds weinig te doen in de omgeving, dus nam meester Rutgers in 1931 het initiatief voor de oprichting van de vereniging. Vanaf het begin was er veel belangstelling onder de jeugd om muziek te spelen.

Verschillende repetitie locaties

Nadat de school in het Larense Broek werd opgeheven, verplaatste de vereniging zich naar de school de “Branink” in Laren. Hierna heeft de vereniging vele locaties gekend om te repeteren. Zoals bij het Cultureel Centrum “Westerenk”, dat in de jaren 80 werd gesloten. In de feestzaal van `t Langenbaergh heeft de muziekvereniging nog vele jaren hun doorgang kunnen vinden, maar met de verbouwing van de zaal tot woningen moesten zij wederom uitwijken naar een nieuwe locatie. In 2015 zijn ze verhuisd naar “de Wippert“ in het Larensebroek, daarna nog enkele jaren bij Witkamp en inmiddels hebben ze een vaste locatie gevonden in het Kulturhus sinds 2021.

Jubilarissen

Door de jaren heen is de gemiddelde leeftijd wel veranderd. Waar in het begin voornamelijk jeugdleden actief waren, zijn de meeste leden nu de leeftijd van zestig jaar gepasseerd. Het is dan ook niet gek dat de vereniging ook een aantal jubilarissen te vieren heeft. Vier leden zitten inmiddels al dertig jaar bij de vereniging en een hiervan is zelfs al 70 jaar lid bij Ons Genoegen. “We hebben zelfs nog iemand als lid gehad tot hij iets meer dan 100 jaar oud was.” De wijlen heer Jan Willem Peters uit Laren Gld was 80 jaar lid van de muziekvereniging, net als de inmiddels overleden Dika Slot. De indrukwekkend lange betrokkenheid van sommige leden getuigt van de toewijding en passie van de leden voor de vereniging.

Prijzen

Door de jaren heen zijn verschillende concoursen bezocht met heel goede resultaten. De eerste was in 1935 en vond plaats in Winterswijk. Onder leiding van dirigent Gijsbert Brilleman nam de vereniging nog de eerste prijs mee naar huis bij het concours in Gorssel. Het koor heeft door de jaren heen verschillende dirigenten gekend. De heer van Neck heeft 46 jaar voor het koor gestaan. Daarna volgden Bert van Laar, Gijsbert Brilleman, Marloes Kippers, Irma Wagenvoorde en Gert Jansen. Sinds 2022 is het Willemien Rouwenhorst uit Eefde die zwaait met de dirigeerstok.

Jubileumconcert zondag 19 november

Met veertig leden en de tijdelijke versterking van vijf extra mannen uit andere koren belooft het jubileumconcert op zondag 19 november 2023 een speciale gebeurtenis te worden. Met de toevoeging van pianiste Miriam Versteegen en het blazersorkest Larenka onder leiding van Gertie Braakman, zal het programma zeker een mooie mix van muzikale talenten bieden. Het gevarieerde programma op zondag 19 november zal worden aangekondigd door Henk Braakman. In de pauze is er een verloting met mooie prijsjes. Toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom!

Reageren? Mail de redactie via [email protected].


Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.