SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten stopt als columnist

REGIO - Na bijna zeven jaar stopt Tryfena van Huenen-Notten met haar werkzaamheden als columnist bij LokaalGelderland. Sinds januari 2017 schrijft over wat haar bezighoudt en opvalt in het leven. Of het nou over leegstand, jongeren, ondernemen of de politiek gaat: overal wist ze een pakkende column over te tikken. 

In 2017 was LokaalGelderland nog een nieuwswebsite gericht op de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen. Ze wist haar tweewekelijkse column een ware hit te maken. Na al die jaren mag ze zichzelf de best gelezen columnist van LokaalGelderland noemen. Toen het nieuwsplatform in 2021 besloot zich alleen nog - via deze krant - op Lochem te richten besloot ze te blijven schrijven. Maandelijks beschreef ze veelal maatschappelijke onderwerpen. 

Nieuw publiek

Ook het nieuwe publiek, wat ze via deze krant wist te bereiken, was erg gesteld op Van Huenen-Notten. Er kwamen veel reacties binnen op de - soms best uitgesproken - columns. Een columnist weet dat ze goed werk verricht wanneer het reacties losmaakt. Ze stopt met het schrijven voor de krant, omdat andere verplichtingen meer tijd in begonnen te nemen. 

In 2019 kwam de columnbundel Wereldnieuws uit. Daarin zijn alle columns van de LokaalGelderland-columnisten gebundeld. In een interview over het boek vertelde ze over haar schrijfproces. “De inspiratie waarover ik kan schrijven, vind ik eigenlijk overal om mij heen. Het kan een nieuwsbericht zijn dat langskomt, het kan een onderwerp zijn wat ik op mijn werk hoor, maar soms ook een gebeurtenis die ik in het dagelijks leven tegen kom."

Altijd alert

Wanneer je een column schrijft sta je altijd aan. “In mijn hoofd ben ik altijd bezig met wat er in mijn omgeving gebeurd en vallen dingen mij op. Ik heb bijna altijd pen en papier bij mij, dan kan ik gauw wat opkrabbelen als er een onderwerp langskomt.”

Het bedenken van een onderwerp is stap één, maar dan moet het nog op papier gezet worden. Van Huenen-Notten vindt “het schrijfproces het leukste. Wanneer een onderwerp mijn aandacht heeft getrokken, dan is het binnen tien minuten geschreven.” Maar is het dan ook al af? “Nee, absoluut niet. Voor een ander is mijn column dan nog niet echt een logisch verhaal. Ik lees de column een aantal keren door, verander zinnen, haal fouten eruit.”

Komkommertijd

Elke nieuwsredactie kent de komkommertijd. Dan is het lastig om onderwerpen te vinden voor nieuwsberichten. Ook columnisten krijgen daarmee te maken. “Er zijn ook perioden dat ik totaal geen onderwerp heb wat in mij opkomt. Dat zijn de moeilijkste columns om te schrijven, het gebeurt niet zo heel erg vaak, maar als het gebeurt dan kan ik dus dagen bezig zijn met een column.” Maar wat als er echt geen onderwerp te vinden is? Ze besluit haar schrijversgeheim speciaal voor dit artikel eenmalig te delen. “Ik had altijd wat reserve-columns op de plank liggen. “Omdat ik soms elke dag wel wat heb wat ik interessant vind, kan er soms een column later ook nog worden gebruikt. Dit omdat deze niet heel erg nieuwsgebonden zijn is.”

LokaalGelderland heeft als belangrijkste doel om dingen zo helder mogelijk uit te leggen. En dat is ook het belangrijkste punt voor de columns van Van Huenen-Notten. “Ik wil dat iedereen begrijpt wat ik schrijf, dus ik probeer niet te moeilijk te schrijven, een te ingewikkeld verhaal ervan te maken, maar ook niet te langdradig.”

Lees hier alle columns van Tryfena van Huenen-Notten

Reageren? Mail de redactie via [email protected].


Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.