Gevolgen voor ondernemers nieuwe regels voor wegwerpplastic

Gevolgen voor ondernemers nieuwe regels voor wegwerpplastic

Vanaf 1 juli gaan we extra betalen voor wegwerpbakjes en -bekers die plastic bevatten. Ondernemers kunnen er ook voor kiezen om herbruikbare bakjes te gaan aanbieden en moeten daarbij dan ook eigen herbruikbare bekers en bakjes van de klant accepteren. Voor evenementen zijn de regels nog wat ingrijpender, want vanaf volgens jaar 1 januari zijn wegwerpbakjes en -bekers die plastic bevatten geheel verboden.

Dit is een van de maatregelen tegen wegwerpplastic en zwerfaval. Zo wil de overheid zorgen dat mensen vaker herbruikbaar servies gebruiken en er minder zwerfafval is. En dat meer plastic kan worden gerecycled.

Gevolgen voor consumenten

Als consument zal je dadelijk extra moeten betalen voor plastic wegwerpservies. Dit geldt bijvoorbeeld als je een koffie op het station haalt, een frietje meeneemt bij de snackbar, een maaltijdsalade in de supermarkt koopt of een voorverpakte sandwich bij het tankstation. Ook als je eten laat bezorgen betaal je extra voor wegwerpbakjes en -bekers met plastic erin. Een alternatief zou volgens de Rijksoverheid zijn om je eigen beker of bakje mee te nemen voor je koffie, snack en maaltijd. 

Er zijn wel wat uitzonderingen waarbij je niet extra hoeft te betalen:

  • Zakjes en wikkels
  • Verpakkingen met eten dat nog verder moet worden bereid, bijv. ontdooien of opwarmen
  • Voorverpakt eten dat twee porties of meer bevat
  • Verpakkingen zonder plastic

Gevolgen voor ondernemers

Hoewel de consument meer zal gaan betalen, zijn de gevolgen voor de ondernemers een stuk groter. Zij zullen moeten overstappen op andere bakjes en bekers of extra kosten in rekening moeten gaan brengen. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij vragen voor een beker of bakje met plastic. De richtlijnen van de overheid zijn:

  • € 0,25 voor een beker
  • € 0,50 voor een maaltijd
  • € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg of saus.

De kosten van de wegwerpbakjes en -bekers moeten ondernemers apart vermelden op de kassabon als plastic product, bakje of beker. Zo zie je als consument meteen hoeveel je extra betaalt én hoeveel je dus kan besparen als je kiest voor herbruikbare servies. 

Lokale ondernemers

Wij vroegen een aantal lokale horeca ondernemers naar wat zij van de nieuwe maatregelen vinden. De meesten waren al enige tijd overgestapt op wegwerpbakjes en -bekers van suikerriet, die geen plastic bevatten. Echter gaf één ondernemer aan dat bij zijn laatste bestelling deze bakjes niet meer leverbaar waren, en hij als vervanging plastic bakjes geleverd kreeg. Een ander probleem zit volgens hem bij de milkshakes en het schepijs. Deze wegwerpbakjes en -bekers zijn ook van suikerriet, maar hebben een plastic coating tegen het lekken, waardoor je wel extra kosten moet gaan rekenen. “Eet je een ijsjes uit een hoorntje, kost het je niks extra, maar eet je deze uit een bakje, dan weer wel.” Het extra werk dat erbij komt kijken om dit allemaal op de kassabon te melden ziet hij niet zitten. 

Willem van Eetcafé de Hoek in Gorssel voorzag deze maatregelen al een paar jaar geleden. Twee jaar geleden is hij dan ook volledig overgestapt op wegwerpbakjes en -bekers van suikerriet. Voor het probleem bij de wegwerpbakjes en -bekers met een plastic coating verwacht hij dat er redelijk snel wel een andere variant zal komen die dit probleem zal verhelpen. Hoe het straks bij evenementen en festivals moet, daar maakt hij zich meer zorgen over.

Inmiddels zijn deze nieuwe maatregelen al redelijk in het nieuws geweest, echter zijn de horecaondernemers, die wij hebben gesproken, hiervan niet op de hoogte gebracht. Zij hebben dit zelf online gelezen of van anderen gehoord.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.