Pleidooi tot herstel van de verlichting Gudula-kerktoren

Pleidooi tot herstel van de verlichting Gudula-kerktoren

Gisteravond, woensdag 31 mei, tijdens de informatiebijeenkomst “praat met de raad” heeft Hans Meilink zijn pleidooi tot herstel van de verlichting gemeentelijke Gudula-kerktoren bij alle politieke partijen ingebracht. Meilink hoopt met zijn pleidooi dat na vele donkere jaren de Gudula-kerktoren weer in al haar trotse glorie licht brengt bij het aanschouwen van de binnenstad, ook vanuit de raadszaal.

Lees hier het pleidooi van Meilink

Geachte gemeenteraadsleden, 

De toren naast de Gudulakerk is eigendom van de gemeente Lochem. De gedemonteerde verlichting was jarenlang van maatschappelijk zeer gewaardeerde en trots makende waarde. Sfeervol en passend bij de kleine landstad gaf het ook velen bij het ’s avonds weer naar Lochem rijden als een lichtend baken een warm gevoel van thuis komen. De verlichting was o.a. technisch en financieel afgeschreven en zeker niet duurzaam meer. Begrijpelijk dus dat de twee aanlichtings bronnen door de gemeente zijn verwijderd en dat er intensief gezocht is naar tal van alternatieven. Mede in samenspraak met de stuurgroep Landstad Lochem, in de kantlijn van de herinrichtings visie IMOSS. 

Overleg en onderzoek naar verlichting kerktoren resulteerde in een schitterend en enthousiast makend plan en offerte: indirecte verlichting vanuit de galmgaten en aanlichting torenspits middels vier spots vanaf de balustrade kerktoren. Perfect passend bij de huidige externe en inpandige verlichting Gudulakerk en de sfeerverlichting in de binnenstad. 

Al eerder kwam de verlichting van de Gudulakerk in het nieuws, onder andere in 2018 en 2019. Ook toen liet de gemeente opnieuw weten dat de verlichting Gudulatoren deel uitmaakt van plannen voor de herinrichting binnenstad. Lees hier het bericht. 

Natuurlijk is er zeker dankbaarheid voor de uitgetrokken financiële middelen voor de herinrichting van het centrumgebied. En is het goed om te horen dat er nu toch weer gesprekken zijn om het voormalige gemeentehuis (huidige VVV) aan te lichten. Ik voel mij dan ook enigszins bezwaard om dit onderwerp bij u als gemeenteraad onder de aandacht te brengen. 

Echter: Het verwijderen van gemeentelijk eigendom en niet herstellen van een zo maatschappelijk gewaardeerde en toegevoegde kwaliteit voelt als een slecht signaal en maakt de herinrichting markten helaas niet compleet. Ook de door de gemeente gecreëerde maatschappelijke verwachting heeft mij doen besluiten u vanavond te vragen hier uw “licht over te laten schijnen”. 

In de hoop dat na de herinrichting ook het centrale hart van de binnenstad, de kerktoren, niet meer teleurstellend in het donker gehuld is, maar juist een lichtend baken. En samen met de Gudulakerk en historische VVV-gebouw als drie-eenheid sfeer ondersteunend uitgelicht. Complementair aan de visie en het trots makende en onderscheidende herinrichtings doel. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.