Op de fiets door Lochem
Gezin op de fiets

Op de fiets door Lochem

Op zaterdag 3 juni vieren we Wereld Fietsdag. Op deze dag, ontstaan in april van 2018, vieren we een vervoersmiddel dat al meer dan twee eeuwen bestaat en waarvan de populariteit nog steeds toeneemt. Nederland staat bekend als een echt fietsland. Dat is inmiddels wel over de hele wereld bekend. Van een ontspannen fietstochtje door de bossen, in pak op de fiets naar je werk tot je kinderen uit school halen op de fiets. We fietsen met zijn allen samen ruim 15 miljard kilometer per jaar. De Achterhoek staat bekend om zijn vele mooie wandel- en fietspaden en zo ook onze gemeente Lochem. 

Groene gemeente

De gemeente Lochem is een groene gemeente met veel natuurschoon. Er wordt dan ook veel gefietst, zowel in de kernen als daarbuiten. We hebben veel fietspaden en deze worden niet alleen door onze bewoners, maar ook door bezoekers veel gebruikt. In 2020 zijn alle mountainbikeroutes nog vernieuwd en een jaar later werd De mountainbikeroute bij Lochem uitgeroepen tot beste nieuwe MTB-route tijdens de MTB Trail Awards 2020/2021. Lochem kent drie bekende routes: 

Route Gorssel Noord | kleur paars | 11 km | 22 hoogtemeters
Route Gorssel Zuid | kleur groen | 18 km | 81 hoogtemeters
Route Lochem (Lochemse Berg) | kleur paars | 21 km | 295 hoogtemeters

Dat veel mensen op de fiets genieten van onze omgeving is wel zichtbaar op de Fietsvierdaagse De Achterhoek op 1 t/m 4 augustus 2023. De routes brengen je langs onze dorpjes, prachtige bossen en uitgestrekte weilanden. Het typische Achterhoekse coulisselandschap van onze regio blijft een prachtig decor voor de Larense Fietsvierdaagse waar veel mensen buiten de regio ook op af komen.

 | VVV Lochem

Wil je zelf nu ook even genieten van onze mooie omgeving? We lichten een aantal fietsroutes voor je uit

Langs Lochemse Kastelen (31 en 43 km) – Lochem
Eigenlijk zijn dit twee routes bij elkaar. Fiets je ze allebei dan kom je langs alle kastelen en landhuizen die de gemeente Lochem rijk is. Je fietst langs Huis de Voorst, De Velhorst en Ampsen, maar ook langs minder bekende pareltjes zoals Huis Dorth en Huis ’t Joppe. Het routeboekje is te koop of te bestellen bij het VVV Inspiratiepunt. 

Silo Art route Lochem-Beltrum (60 km) – Groenlo, Beltrum, Lochem, Borculo, Barchem
Deze route is niet beperkt tot enkel onze gemeente, maar neemt je mee langs verschillende plekken in de Achterhoek waar zich prachtige Silo Art werken bevinden. Deze route verbindt een tweetal kunstwerken uit het project met elkaar. Het kunstwerk ‘Verbonden’ van Miel Krutzmann op het gebouw van OOCON aan de Goorseweg in Lochem met het ‘Bloemenmeisje’ van GOMAD op de Boerenshop in Beltrum. Niet geheel toevallig twee werken met een sterk agrarische achtergrond. 

Lochem, Gorssel en MORE (49 km) – Almen, Lochem, Gorssel
Landelyk Lochem heeft MORE. Letterlijk en figuurlijk. Deze route brengt je van het gemoedelijke centrum van Landstad Lochem naar het kunstzinnige Gorssel. Daar vind je midden in het centrum, in het oude gemeentehuis, het grootste museum voor Modern Realistische kunst in Nederland. Vergeet vooral niet om even lekker door beide kernen te struinen. Pak een terrasje geniet van een heerlijk (lokaal) gerecht of loop binnen bij de vele kleine winkeltjes.  

Rondje Lochem (54 km) Almen, Laren, Lochem, Harfsen, Kring van Dorth, Epse, Gorssel
Natuurlijk mogen we deze route niet vergeten. Met deze route doe je immers een flink aantal charmante dorpjes aan in de directe omgeving van Lochem. En natuurlijk sla je Lochem zelf ook niet over. Terwijl je van het ene naar het andere dorp fietst, geniet je van een afwisselend landschap. Eenmaal in het Epserbos met haar prachtige lanen aangekomen, ontvouwen de contouren van Hanzestad Deventer zich. Je volgt de stroom van de IJssel die zich op een steenworp afstand bevindt naar Gorssel. Deze route kenmerkt zich door de diversiteit.  

Lochem heeft al sinds 1233 stadsrechten. Sinds de middeleeuwen is het stratenstelsel van de binnenstad nauwelijks veranderd. Het gezellige marktplein met de vele terrasjes is de ideale plek om even bij te komen van je fietstocht. 

In ons Almen waan je je in een charmant Frans dorpje. Als je om je heen kijkt, zie je onder andere de kerk, de school, het meestershuis en Museum STAAL.

Een belangrijke binnenvaartverbinding tussen de IJssel en Twente is het Twentekanaal. In Eefde bevindt zich het sluizencomplex, een rijksmonument uit 1933.

De Gorsselse Heide is een natuurgebied van ruim honderd hectare groot en een van de belangrijkste en grootste natte heideterreinen van Oost-Gelderland. Heide, grassen, zandachtige en kale gedeeltes worden afgewisseld met gagelstruiken en bomen.

In het stijlvolle plaatsje Gorssel vind je aan de Hoofdstraat het grootste museum voor Nederlands modern realisme: Museum MORE. Er zijn topwerken te zien van grootmeesters als Carel Willink, Pyke Koch, Jan Mankes en Charley Toorop.

Epse heeft de ideale ligging: direct aan de IJssel, tussen weelderige bossen en in de nabijheid van oude Hanzesteden. In het dorp ervaar je een weldadige rust en veel ruimte. Tussen het groen ontdek je lieflijke huisjes en luxe bosvilla’s.

Stap even van de fiets in Harfsen, want dit dorp nodigt uit om te onthaasten. Natuur en bebouwing lopen hier bijna naadloos in elkaar over. Waar anders in Nederland lopen de zandwegen nog gewoon door tot in het dorp?

In het centrum van het bourgondische dorp Laren staan twee grote horecagelegenheden en de N.H. Waterstaatskerk uit 1835. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.