Hoera, weer een  nieuw Klompenpad!

Hoera, weer een nieuw Klompenpad!

Na het Larense Klompenpad, dat vorig jaar geopend werd, is het nu de beurt aan Harfsen. Vrijdag 26 mei is de feestelijke opening van het Klompenpad Braakhekke Bultenpad. Wethouder Eric-Jan de Haan van de gemeente Lochem en Arjan Vriend, directeur-bestuurder van Landschapsbeheer (SLG) zullen in bijzijn van de vrijwilligers en de deelnemende grondeigenaren het startpaneel onthullen. De opening vindt plaats om 14.00 uur bij Rad van Avontuur aan Lochemseweg 134a in Harfsen. Daarna volgt een korte wandeling over een deel van het Klompenpad met een afsluitende toost. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Het Braakhekke Bultenpad is een rondwandeling van elf kilometer door het mooie buitengebied van Harfsen. “Het is een mooie gevarieerde route met een goede afstand voor wandelaars.” Aldus Hans Enderink, coördinator bij het Braakhekke Bultenpad. De wandeling start midden in Harfsen bij de Klokkenstoel en voert de wandelaar door de bossen rond Harfsen, maar ook over de Braakhekke Bulten en de laaggelegen broeklanden van het Harfsens Broek. Bij de Vijvertuin is het ook mogelijk om over te stappen naar de Larense route, het Laorns Enkenpad. Het Braakhekke Bultenpad is het 148ste Klompenpad en is na Laren het tweede Klompenpad in de gemeente Lochem.

Piperomp

Hans vertelt dat de route ook langs het bosje komt met de legende van Piperomp. Het verhaal gaat dat in de tijd van Napoleon, een Fransman met zijn koets en paarden achtervolgd werd door Kozakken te paard. Het ging allemaal zo snel dat de man de weg kwijt raakte en in het moeras in het Harfsense broek terechtkwam. Hier zakte hij met paarden en koets weg. Er is niets meer van hem teruggevonden, behalve een kapotte pijp (la pipe est rompé).  Omdat het tijdens de Franse bezetting was werd de kapotte pijp de ‘piperomp’ genoemd en zo is het verhaal eeuwenlang doorverteld.

Vrijwilligers en financiers

Onder begeleiding van SLG hebben 15 enthousiaste vrijwilligers de route ontwikkeld en uitgezet. Zij vormen samen een werkgroep die ook maandelijks het pad nalopen om te controleren of alles nog werkt en toegankelijk is. Deze werkgroep is al anderhalf jaar bezig met de realisatie van het Klompenpad. Naast het bedenken van een route, gaat er ook veel tijd zitten in het toestemming krijgen van grondeigenaren. “Het is natuurlijk het mooist als de route zoveel mogelijk over particulier grondgebied loopt. Ik zie het Klompenpad dan ook als een promotie voor de agrarische sector.” Zegt Hans. Met medewerking van grondeigenaren, gemeente Lochem en andere partijen uit de streek is de route tot stand gekomen. Het Klompenpad is gefinancierd door Provincie Gelderland, gemeente Lochem en de Nationale Postcode Loterij.

Brochure en app

De route is in beide richtingen gemarkeerd met rode klompjes. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder andere verkrijgbaar bij Camping & Brasserie de Waterjuffer, Landwinkel & Bloembinderij De Winde, de Haarbroekse Vijvertuin, de Spar van Harfsen en bij VVV’s in de regio. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren, daarom geldt de regel dat honden verboden zijn in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Vanaf 26 mei is er voor meer informatie ook een downloadbare folder beschikbaar op www.klompenpaden.nl.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.