Waarom je je gras niet moet maaien in mei

Waarom je je gras niet moet maaien in mei

Een maand lang minder gras maaien voor meer bloemen en bijen: dit is het idee achter de landelijke actie Maai mei niet. Door het gras in je tuin niet of minder te maaien komen er meer kruiden en bloemen tot bloei. Dat is nuttig én belangrijk voor de biodiversiteit in ons land. Ook de gemeente Lochem doet mee aan Maai mei niet.

De gemeente, Circulus en andere partijen doen veel om de biodiversiteit te bevorderen. Denk aan begrazing door schapen, het inzaaien van bloemstroken, het planten van bloembollen en het omvormen van traditionele groenstroken naar meer bloemrijk groen. Met ‘Maai mei niet’ kiezen ze er bewust voor een periode iets niet te doen. Circulus gaat in mei binnen de kernen op een aantal plekken bewust niet maaien. Zo stimuleren ze de bloei van meer grassoorten, kruiden en planten. Dat is aantrekkelijk voor insecten zoals bijen, hommels en vlinders. Vogels vinden op hun beurt meer voedsel en beschutting. Langzamerhand ontstaat er meer evenwicht in de natuur en krijgen ziekten en plagen minder kans. Mezen zijn bijvoorbeeld een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

Maai-mei-niet-velden

Op negen plekken maait Circulus het gras in mei niet. Het zijn velden binnen onze kernen die ze normaal als gazon maaien. Je herkent ze aan het bord met de tekst Maai-mei-niet. Na deze periode staat het gras op de velden natuurlijk hoog. De maaier moet het lange gras dan goed kunnen maaien en afvoeren. Daarom zijn grote velden gekozen die goed te bereiken zijn met een maai-laadcombinatie. Alle andere gazons en veldjes binnen onze kernen maait Circulus zoals anders. Zorgt lang gras langs ‘maai mei niet-velden’ voor overlast op stoepen of paden? Dan maaien ze de randen alsnog bij.

 

Kruiden en bloemen in de bermen zijn belangrijk voor bijen en vlinders. En ook voor bijvoorbeeld natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Je mag daarom de gemeentelijke bermen niet (mee)maaien. De gemeente doet dat als de bloemen zijn uitgebloeid. Wist je dat langer gras beter het vocht in de grond houdt bij droogte? En wist je dat het achterlaten van maaiafval op (openbare) grasvelden en bermen zorgt voor ongewenste verrijking van de grond waardoor er veel brandnetels en braam gaan groeien? Maai de berm dus niet, dat is beter voor de natuur!

Heb je zelf een grasveld of gazon? Laat dan de grasmaaier eens staan. Of maai alleen een mooi patroon en zaai verschillende soorten kruiden of bloemen in. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.