Honderden vleermuiskasten opgehangen in de gemeente

Honderden vleermuiskasten opgehangen in de gemeente

Afgelopen weken is de Vleermuiskastenwerkgroep Lochem voortvarend aan de slag gegaan met het ophangen van enkele honderden houten vleermuiskasten in gemeentelijke laanbomen in het buitengebied. Ook de komende maanden gaan de vrijwilligers door. Er komen nog een paar honderd kasten bij. Groene linten in de laanbomen markeren de plekken waar nieuwe kasten komen te hangen.

Vleermuizen verblijven vaak in holtes in oude bomen. De vleermuiskasten zijn een belangrijke aanvulling. Ze dragen bij aan het behoud van de verschillende vleermuissoorten die in bomen wonen. Een ecoloog van bureau Natuurinclusief uit Borculo bepaalde de meest geschikte plekken. De vleermuiskasten zijn noodzakelijk voor het gemeentelijk beheer van laanbomen in het buitengebied, omdat ze soms bomen met holtes vanuit veiligheid moeten kappen. Het is belangrijk dat vleermuizen dan een uitwijkmogelijkheid hebben naar een kast.

Controle kasten op bewoning

Naar advies van vleermuiskenner Harrie Pelgrim maakte de Houtwerkplaats van Circulus voor de gemeente Lochem de houten kasten. En voorzag ze van een uniek nummer. De werkgroep hangt ze op en registreert ze. De afdeling buitenruimte van Circulus beheert de gegevens Elk jaar controleert een ecoloog of de vleermuizen de kasten bewonen, zodat ze weten of de kasten een positief effect hebben op de vleermuisstand.

De Vleermuiskastenwerkgroep bestaat sinds eind 2022 en bestaat uit ongeveer 15 fanatieke vrijwilligers. Stichting landschapsbeheer Gelderland ondersteunt deze werkgroep in opdracht van de gemeente Lochem. Subsidie van de Provincie Gelderland maakte de oprichting van de werkgroep mede mogelijk.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.