Jonge asielzoekers tijdelijk in Lochems hotel

Jonge asielzoekers tijdelijk in Lochems hotel

Vanaf 20 april 2023 tot 1 juli 2024 is het Fletcher Hotel Paasberg in Lochem tijdelijke opvang voor maximaal 65 jonge asielzoekers. Het gaat om jongeren in de leeftijd van 15 tot en 18 jaar, die zonder ouders of andere begeleiders in Nederland zijn aangekomen. De jongeren krijgen professionele begeleiding van het COA en ondersteunende organisaties. Ook krijgen zij allemaal een vorm van dagbesteding of onderwijs.

Fletcher Hotels heeft het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) een aanbod gedaan voor opvang in Hotel Paasberg. Op 28 maart ontving de gemeente het bestuurlijke verzoek van het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) voor de opvang. Op 11 april 2023 besloot het college van B&W om medewerking te verlenen om tijdelijk maximaal 65 amv’ers (Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen) op te vangen.

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “De nood is hoog. Wij nemen hiermee onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de landelijke crisis in de asielketen. Wij begrijpen dat we op zeer korte termijn veel flexibiliteit en begrip van de omwonenden vragen. De hebben de buurt zo snel als dat kon geïnformeerd per brief en we gaan met hen in gesprek. Daarnaast blijven we voortdurend op zoek naar mogelijkheden voor alle mensen die in onze gemeente op zoek zijn naar een woning”.

Passende oplossing

Het COA heeft al geruime tijd te weinig opvangplekken. De gemeente en het COA voeren sinds eind vorig jaar gesprekken over opvang voor asielzoekers. Tot nu toe leverden die geen concreet verzoek van het COA op. Hotel Paasberg blijkt op korte termijn een passende oplossing voor een groep jonge asielzoekers die nu elders in de regio wordt opgevangen. De huidige opvang van die groep gaat volgens afspraak sluiten.

Volgens COA-bestuurder Joeri Kapteijns is Fletcher Hotel Paasberg een mooie tijdelijke uitkomst: “Door gebrek aan voldoende opvangplekken, blijven we als COA altijd op zoek naar goede oplossingen. Dat we nu in Lochem ruimte vinden is voor deze groep jongeren een mooie uitkomst. Zij gaan al in de regio naar school en kennen de omgeving.”

Twee informatiebijeenkomsten over de noodopvang

De gemeente organiseert op 13 april een besloten inloopavond voor buurtbewoners. Zij kunnen in alle rust hun vragen stellen aan de burgemeester, aan mensen van het COA, aan de politie en aan begeleiders van de jongeren. Op maandag 17 april om 19.30 kunnen andere geïnteresseerden terecht in het gemeentehuis bij een informatiebijeenkomst over de noodopvang van amv-ers.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.