Rick Oudenampsen is Wereldkampioen met zijn Rheinlanders

Rick Oudenampsen is Wereldkampioen met zijn Rheinlanders

Op 20-21-22 januari 2023 werd het wereldkampioenschap voor zang- en siervogels van de COM gehouden in Napels in Italië. Ook de van oorsprong uit Laren afkomstige Rick Oudenampsen deed mee aan dit wereldkampioenschap en pakte daarbij ook nog eens de eerste prijs.

Rick is eigenaar van Boomkwekerij Oudenampsen in Bathmen, maar zijn roots liggen in Laren. Als 13 jarige jongen komt hij door een familielid in aanraking met een grasparkiet en de passie voor vogels is ontstaan. “Ik vond dat zo’n mooie vogel.” Door Gerrit ter Welle wordt hij gevraagd jeugdlid te worden van de plaatselijke vogelvereniging De Gekleurde Zanger C.L.W. Noorduyn uit Lochem. Op 18 jarige leeftijd trad hij toe tot het bestuur en nu als 46 jarige man is hij ook al enkele jaren de voorzitter van deze vereniging. “Dat ik een passie heb voor vogels kun je dus wel stellen.” Vertelt Rick met een lach. De lokale vereniging is goed vertegenwoordigd, want ook leden Stephan Zanting, met zijn Grijze Junco en de gebroeders Wilbert en Arie Kozijn, met hun Swiftparkiet, hebben ook goud in ontvangst mogen nemen.

De vereniging is ook één van de oudste verenigingen van Nederland en is opgericht in 1926 door de heer C.L.W. Noorduijn uit Lochem. Deze man verwierf bekendheid door een kanarie te kruisen met een kapoetsensijs waardoor er een roodachtige kanarie ter wereld kwam. Door dit proces te herhalen kwam er een nieuw type kanarie met de hoofdkleur rood. Elk jaar in de maand oktober (week 42) organiseert de vereniging een nationale tentoonstelling in Exel bij Woestenenk Mechanisatie. Leden van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers uit het hele land komen hiervoor naar Exel om hun vogels te laten keuren en vervolgens te showen.

 | Rick Oudenampsen

Eind januari vond de wereldkampioenschap dus plaats waar Rick zijn eerste prijs won met zijn stam Rheinlanders. Deelname aan het wereldkampioenschap kan met een enkeling of met een stam, wat bestaat uit vier vogels. Rick won met een totale score van 366 punten en kreeg hiermee één punt meer dan zijn opvolger. “De concurrentie is dus echt heel hoog.” Elke vogel krijgt afzonderlijk punten en daarnaast krijg je punten voor de stam als geheel. Hoe meer de vogels op elkaar lijken, des te meer punten je scoort. Bij één vogel miste een staartpen, waardoor deze twee punten lager scoorde dan de andere drie. Maar dit was toch voldoende om de eerste prijs mee naar huis te nemen.

Rheinlanders vallen onder kanaries, die van Rick zijn wit van kleur en hebben geen kuif. Bij de wereldkampioenschap kun je bij verschillende categorieën meedoen van  kleur- en postuurkanaries, maar ook bij tropische vogels en parkieten. De categorie postuurkanaries is waar Rick met zijn Rheinlanders aan deel nam. Hierbij is het belangrijk dat de vogel slank van model is, klein van grootte, mooi rechtop zit, met de staart recht omlaag. De vier vogels moeten van hetzelfde ras en kleur zijn.

Passie

“Vogels zijn hele gezellige dieren. Veel mensen die alleen zijn hebben een vogel in huis, want het geeft zoveel gezelligheid dat gekwetter van die vogels in hun kooi, maar je kunt ook een volière in de tuin hebben met leuke gezellige vogels. Zelf vind ik het mooiste dat je stinkend je best doet om ze te verzorgen en ze op hun gemak te laten voelen. En wanneer je dan twee vogels bij elkaar zet, dat de uitkomst de ene keer precies is wat je ervan verwacht en de andere keer net niet. Dat is echt een uitdaging en wat het zo mooi maakt om met vogels te werken.” 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.