Stookalert: laat vanavond je kachel uit

Stookalert: laat vanavond je kachel uit

Laat vanavond je houtkachel uit. Dat adviseert het RIVM in een ‘stookalert’. Doordat het bijna niet waait, blijft de rook hangen en dit zorgt voor ongezonde situaties in de omgeving.

Het stookalert houdt in dat het RIVM mensen verzoekt om geen houtkachels aan te steken. Omdat het bijna niet waait blijven schadelijke stoffen die vrijkomen bij de verbranding in kachels hangen in de lucht. Vooral mensen met een gezondheidsproblemen, zoals luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten, kunnen last krijgen van de rook. Dat geldt ook voor ouderen en kinderen In de loop van woensdagochtend wordt meer wind verwacht. De houtrook blijft dan minder hangen waardoor de luchtkwaliteit verbetert.

Uitzondering

Mensen die voor de voor de verwarming van hun huis afhankelijk zijn van de houtkachel hoeven zich geen zorgen te maken. Voor hen wordt een uitzondering gemaakt in het stookalert. “Niemand hoeft in de kou te zitten”, stelt het RIVM. Het is de vierde keer deze maand dat het RIVM dit advies geeft.

Het stookalert geldt voor de hele provincie Gelderland. Maar ook voor Utrecht, Noord-Brabant, Overijssel, Flevoland, Drenthe en Zeeland.
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.