Ik zit in groep 8 en wat  nu…

Ik zit in groep 8 en wat nu…

De kerstvakantie is voorbij en we zijn al aangekomen bij de helft van dit schooljaar. Het moment voor veel kinderen en ouders om zich te gaan oriënteren op het voortgezet onderwijs. Maar welke school moet dit dan wel niet gaan worden, welke keuzes zijn er, welke vormen van onderwijs. En misschien ook wel belangrijk: hoe kom ik daar?

Na groep 8 van de basisschool gaan kinderen naar een middelbare school. Dat onderwijs wordt het voortgezet onderwijs genoemd. Leerlingen op het voortgezet onderwijs zijn gemiddeld tussen de twaalf en achttien jaar oud. Sommige ouders kiezen ervoor om al een jaar eerder naar open dagen van middelbare scholen te gaan, wanneer hun kind nog in groep 7 zit. In de maanden januari en februari hebben veel scholen een open dag zodat kinderen alvast kennis kunnen maken met de school en de sfeer kunnen proeven.

“Mijn kind gaat nu naar groep 7, maar ik wil toch alvast kijken welke scholen er allemaal zijn in de omgeving. Zelf ben ik nooit naar open dagen geweest toen ik nog naar de basisschool ging. Vanuit Laren gingen de meeste kinderen naar Lochem, bijna vanzelfsprekend ging ik daar ook naartoe. Hoewel ik daar met veel plezier op school heb gezeten, wil ik toch kijken wat er allemaal nog meer is, zodat mijn zoon kan kiezen wat voor hem de beste plek is.”

In Nederland wordt voortgezet onderwijs op verschillende niveaus aangeboden:

Het praktijkonderwijs leidt leerlingen in zes jaar op voor een plek op de arbeidsmarkt. In het praktijkonderwijs krijgen de leerlingen intensieve uitleg en begeleiding. Ze volgen in kleine groepen de reguliere onderbouw vakken van het voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn er praktijkvakken, zoals zorg en welzijn of verkoop. Leerlingen uit de gemeente Lochem kiezen vaak voor de scholen in Zutphen, Holten of Neede.

Lochem heeft zelf ook een voorgezet onderwijs in de vorm van het Staring College. Hier bieden ze niveaus van vmbo tot tweetalig onderwijs aan. Maar er zijn ook leerlingen die uitwijken naar omliggende gemeenten als Berkelland, Bronckhorst, Deventer, Holten of Zutphen.

Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs is een vierjarige opleiding die leerlingen voorbereidt op het mbo, maar doorstroom naar de havo is ook mogelijk. In het vmbo zijn er vier verschillende leerwegen, voor leerlingen die graag leren door zelf te doen tot voor leerlingen die weinig moeite hebben met leren en die zich nog niet willen voorbereiden op een specifieke opleiding.

Havo staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs. Deze opleiding duurt vijf jaar en bereidt leerlingen in principe voor op het hoger beroepsonderwijs, maar na het examen kun je ook doorstromen naar het vwo. Er is meer ruimte voor verdieping van de lesstof dan op het vmbo en de leerlingen op de havo moeten meer zelfstandig werken.

Voor leerlingen die nog meer verdieping zoeken is het het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Het vwo duurt zes jaar en bereidt leerlingen voor op een studie aan de universiteit. Binnen het vwo bestaan twee verschillende stromingen, het atheneum is de reguliere vwo-opleiding met 15 vakken in de onderbouw en 8 examenvakken. En het gymnasium is een vwo-opleiding met als extra vakken Latijn, Grieks en klassieke culturele vorming.

Hoe kom ik daar?

Bij het kiezen van een nieuwe school is de afstand ook vaak een belangrijke factor. Nu gaan de kinderen vaak op de fiets naar school binnen hun eigen dorp. Veilig en te overzien, maar dadelijk moeten ze ineens vele kilometers gaan afleggen door weer en wind om op school te komen. Gaan ze dan op de fiets of misschien wel met de bus? De afstand en route naar de school toe is voor veel ouders en kinderen een onderdeel van de keuze.

Open dagen

Lochem & Borculo: Staring College 
Op zaterdag 28 januari zien we je graag tijdens ons Open Huis! Je bent deze dag welkom op onze locaties in Lochem (van 10.00 tot 14.00 uur) en Borculo (Beukenlaan en
Herenlaan van 12.00 tot 16.00 uur.

Deventer: Zone College
27 januari 2023 | 15.00 - 20.00 uur

Borculo: Zone College
Kennismaken met het vmbo Groen en Het Groene Lyceum in Borculo? Dat kan tijdens de Open dag op 20 januari 2023.

Holten: De Waerdenborch
Op zaterdag 28 januari 2023 zetten wij onze deuren open. Zit jij in groep 7 of groep 8? Dan ben je - samen met je ouders - van harte welkom om een kijkje te nemen bij ons Open Huis. Je kunt zowel in Goor als in Holten terecht. Het Open Huis duurt van 10.00 tot 14.00 uur.

Warnsveld: Isendoorn College
Tijdens de Open Dag op 4 februari 2023 ben jij – en je ouders natuurlijk ook – van 09.00 tot 14.00 uur van harte welkom om jouw nieuwe school te ontdekken. High Tea (voorlichting over tweetalig onderwijs op mavo, havo en vwo) op woensdag 22 februari van 16.00 tot 18.00 uur.

Zutphen: Kompaan College
Op zaterdag 21 januari van 09:00-16:00 uur openen wij onze deuren voor alle groep 8 leerlingen en hun ouders/verzorgers om een kijkje te komen nemen op onze school.

Zutphen: Het Eligant
Op zaterdag 11 februari 2023 ben je van harte welkom op het Eligant. Maar ook rondom deze datum organiseren we meerdere kennismakingsactiviteiten.

Zutphen: Praktijkonderwijs Zutphen
Op 4 februari vindt de open dag van Praktijkonderwijs Zutphen plaats. Op deze dag staat onze deur weer open voor iedereen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.