Dit vinden toeristen van de gemeente Lochem

Dit vinden toeristen van de gemeente Lochem

Toeristen die de gemeente Lochem bezoeken zijn overwegend tevreden. Dat blijkt uit een onderzoek wat de gemeente heeft laten doen door het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd. Wel is het allemaal voornamelijk op ouderen gericht. 

Interesse in het volledige onderzoek? Lees het hier

Het onderzoek is ondermeer gedaan door gasten van hotels en campings een enquête in te laten vullen. Dit is door 881 toeristen gedaan. Daaruit bleek dat veel mensen vaker naar Lochem komen. 59 procent gaf aan de gemeente al meer dan vijf keer bezocht te hebben. Ze kiezen voornamelijk voor de regio vanwege de rust, ruimte, de natuur en het landschap. Dat betekent dat ze dus minder behoefte hebben aan voorzieningen. 

Fietsen en wandelen

Lochem is vooral populair onder mensen die willen winkelen, een restaurant bezoeken en ook sportieve activiteiten zoals fietsen en wandelen doen het goed. Sportievelingen hebben wel een kritisch punt: de kwaliteit van de fietspaden wordt als minder positief ervaren. De bezoekers zijn wel tevreden zijn over de routes en de informatievoorziening hierover, maar ervaren dus vooral de kwaliteit van de fietspaden als negatief: het mulle zand, de smalle paden en het onderhoud van de bermen.

Wie toch wat voorzieningen wil bezoeken gaat graag naar musea. Museum MORE is door veel toeristen genoemd. Ook wandelen door het centrum van Lochem en Gorssel wordt veel gedaan. Er zijn suggesties gedaan voor een extra zwembad of zwemgelegenheid. Daar zijn er al een aantal van, maar dat wordt niet als voldoende ervaren. Tevens is er volgens velen weinig voor jongeren te doen. 

Weinig jongeren

Jongeren gaan liever naar een andere locatie toe. Lochem trekt veel ouderen aan. De gemiddelde leeftijd is 63,2 jaar, variërend van 21 jaar tot en met 86 jaar. Een leeftijd van 65 jaar is het meest voorkomend. Dit kan in de toekomst een gevaar opleveren, omdat naar verwachting het aantal vitale ouderen gaat afnemen. Daarom is het taak aan de ondernemers en gemeente om ook wat voor mensen onder de 40 te organiseren. 

Veel toeristen uit Zuid-Holland bezoeken onze gemeente, namelijk 20 procent. Op plek twee staat Gelderland (17 procent) en op plek drie Noord-Holland (12 procent). Veel inwoners van grote steden willen rust en ruimte opzoeken, vandaar dat Lochem zo populair is in die gebieden. Uit het onderzoek blijkt dat maar 4 procent uit het buitenland komt. Ook heeft het onderzoeksbureau helemaal niemand uit Zeeland gesproken. 

VVV-kantoor

Er zijn diverse manieren om informatie in te winnen over de gemeente. Bijvoorbeeld via de VVV. Het VVV kantoor in Lochem is door 33 procent bezocht. Minder dan 5 procent heeft het VVV agentschap in Barchem, Gorssel of Laren bezocht. 61 procent van de ondervraagden gaf aan geen enkele locatie te hebben bezocht. 

De mensen die het kantoor in Lochem bezochten gaven aan dat de medewerkers erg vriendelijk en behulpzaam zijn, ze goed geholpen zijn en voldoende informatie ontvangen hebben. Slechts vier keer is er een minder positieve uitleg gegeven, namelijk dat de uitstraling van de VVV niet passend is bij het oude stadhuis, een onoverzichtelijke informatiefolder over Lochem, enkele verouderde kaarten van knooppunten en tot slot werd één keer aangegeven dat er te weinig informatie beschikbaar was.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.